Maashorst

Fruitz forlife, Zeeland

wat:           rondleiding bij Fruitz forlife
waar:         bij Sjef van Dongen, De Brand 14, 5411 PB Zeeland
wanneer:  zaterdag 9 oktober 2021

Op zaterdagochtend waren er 19 belangstellenden om zich te laten informeren en te insprireren in de voedseltuin waar Sjef van Dongen eetbaar landschap en permacultuur in de praktijk laat zien.

Het animo was groot, waardoor het maximale aantal deelnemers snel was bereikt. Sjef is samen met Wilma in 2008 gestart met het bedrijf Fruitzforlive. Fruitzforlife ontwerpt eetbaar landschap, begeleidt bij de realisatie daarvan en geeft hier advies over. Op de thuislocatie in Zeeland is een permacultuurtuin met een voedselbos aangelegd. De deelnemers hebben genoten van de rondleiding en de uitleg die Sjef hierbij heeft gegeven. Ook zijn visie over duurzaam voedsel was heel interessant.

Fruitzforlife ontwerpt eetbaar landschap, Met Fruithof de Brand is de droom van Sjef van Dongen om zelfvoorzienend te leven en om biologische groenten, fruit, noten uit eigen tuin te oogsten realiteit geworden. Het is nu een bijzondere eetbare tuin met grote moestuin, voedselbos en grote collectie fruitsoorten. Gelegen midden in het groene hart van het plaatsje Zeeland, Noord-Brabant.

De locatie is in 2011 aangekocht. Bij de verbouwing en de aanleg van de tuin hebben duurzaamheids- en permacultuurprincipes een grote rol gespeeld. De woning is duurzaam verbouwd. Er is voornamelijk gebruikt gemaakt van onbewerkt hout, leem, vlas als isolatiemateriaal en verwarming door een spekstenen kachel. Ook wordt het regenwater opgevangen en gebruikt binnenshuis en om de kassen van water te voorzien.

zie website:  www.fruitzforlife.nl