Maashorst

Groei & Bloei Opentuinen TV

Geniet mee van de verhalen van tuineigenaren die in video's vol passie vertellen over hun tuin!

In voorjaar en zomer kun je bij veel Groei & Bloei-afdelingen open tuinen bezoeken met in juni het jaarlijkse Open tuinenweekend. Dit jaar loopt het anders, helaas... sommige afdelingen stellen een beperkt aantal tuinen open, andere blijven dicht.
Om iedereen toch te kunnen laten genieten van open tuinen zijn we het land in gegaan en hebben bij een aantal mooie tuinen over de heg mogen kijken.
De komende week voegen we telkens een tuin toe tot we een mooie variatie hebben en jij volop ideeën voor jouw eigen tuin de zomer in gaat!

Weer een nieuwe tuin in onze serie G&B OpentuinTV! De tuin bij het nieuwbouwhuis van Andrea en Frank is pas 1 jaar oud, maar nu al een heerlijke plek vol planten, vogels en insecten. De borders liggen her en der in het gras, zij liet planten die er spontaan kwamen zoveel mogelijk staan en hergebruikte veel uit haar vorige tuin. Zij legde greppels en grindputten aan om overtollig water naar voren af te voeren. Ook de voortuin is een paradijsje met vijver en weelderige, natuurlijke beplanting. Kijk mee met Andrea en ontdek hoe je een 'nieuwbouwtuin' snel volwassen krijgt!

Wandel mee in de tuin van Liesbeth en Just in Heiloo die perfect past bij de stijl van het moderne huis ontworpen door Arjan Boekel.Wandel mee  Eyecatchers zijn de 3 zuilen van rode beuk en de prachtig bloeiende Cornus kousa. De borders staan vol heesters, vaste planten en grassen. Ook eenjarigen doen mee. Een verborgen schelpenpaadje leidt je naar een tweede terras en naar de moestuin, die er sappig bij staat. Just houdt zich bezig met de rechthoekige vijver ... dat valt niet altijd mee. Maar de belofte van die ene bloemknop in de waterlelie én het ijsvogeltje dat op bezoek kwam, maken alles goed! Overal in de tuin kom je kunstwerken tegen.

Een plantenparadijs treffen we aan in de voor- en achtertuin van Mercedes Docter in Heiloo. Om zoveel mogelijk planten een plek te geven tuiniert zij graag de hoogte in. Ze laat ons haar favoriete mini-landschapjes zien met treffende combinaties van bloem- en bladkleur en vorm. Zij schuwt ziektes in haar planten niet en laat het herstel over aan de natuur. In de vijver floreren de lelies en andere waterplanten. De voortuin kreeg meer licht en lucht door het kappen van een grote wilg. De stronk - te groot om uit te graven - bedekte Mercedes met keien om een warm plekje te creëren, waar warmteminnende plantjes het naar hun zin hebben. 

Nynke Atsma uit Luttenberg ziet de natuur als inspiratiebron voor haar tuin. Zaaien planten zich uit, dan hebben ze het blijkbaar naar hun zin en is dat een compliment voor de tuinier! Nynke leidt ons rond in haar prachtige tuin in Luttenberg. Zij laat de voortuin zien met de ronde vormen en planten in wit en rood, passend bij de kleuren van de gevel. Zij vertelt het bijzondere verhaal van de zuil met clematis ...  De lessen die zij leerde in de wilde bloementuin en nog veel meer!

In Heino ligt deSallandse Landschapstuin van Annelies en Frank Naber. Met volle borders in organische vormen, een enorme berk met een herinnering, een poel vol leven en een heuvel met uitzicht op tuin en omgeving. Heel bewust wordt een deel van de tuin met rust gelaten, een cadeautje voor de dieren in de tuin! Bovendien maakte Frank onlangs een insectenhotel, waar al gretig gebruik van wordt gemaakt.