Maashorst

Van de voorzitter 2020

November 2020
De nieuwsbrieven komen even te vervallen. Hiervoor in de plaats krijgt u aan het begin van iedere maand een korte up-date met het wel en wee van onze vereniging. In het najaar hebben we met wat aanpassingen nog enkele leuke activiteiten kunnen organiseren. De excursie naar de Tuinen van Demen, een tuin met mooie kleurencombinaties in de verschillende borders. De tuin verandert in de loop van het seizoen van kleur door de diverse bloeiende vaste planten en heesters. De twintig leden die deel hebben genomen aan deze excursie waren erg te spreken over ‘dit uitje’ na een tijd van thuis blijven.
De excursie naar de Ergonkwekerij, het productieproces van stek naar leverbare plant werd met passie door ons oud bestuurslid Toon Althuizen gepresenteerd. We maakten een rondje over de kwekerij met een interessante en leerzame kijk op de kweek van veel soorten heesters, coniferen en andere soorten planten. Voor de deelnemers een mooie zaterdagochtend incl. lekkere koffie met gebak!

Het aantal belangstellenden bij de ruilbeurs was zoals verwacht een stuk lager dan gewoonlijk. Maar ondanks dat wél gezellig en goed te doen in de buitenlucht. 
De dames bloemschikkers kwamen in september weer met zijn allen bij elkaar voor de opening/verrassings les . Alle bloemen en ander materiaal werd verzorgd door de docenten Maria en Lotte. De Balans was in zijn geheel gehuurd zodat de 1,5 meter afstand prima te doen was. Een heel mooie woensdagavond met blije gezichten. Kijk op onze website maar eens naar de leuke foto’s die van de bloemstukken gemaakt zijn. 
en tip: kijk regelmatig naar onze schitterende website die tot in de puntjes verzorgt wordt door Diny. Je vindt er veel bruikbare tips op het gebied van onderhoud van de tuin, gazon en border.

Het werk en onderhoud van de tuin gaat gewoon door in deze Corona tijd. Het winterklaar maken van de tuin is in deze maanden weer de jaarlijkse bezigheid. Bij onze voorzitter Nico in de tuin zijn veel coniferen geschoren en is de Thula Brabanthaag weer in haar oude hoogte en breedte. Een nieuwe border is aangeplant, omdat de planten in de oude border ieder jaar hoger werden zodat deze moesten worden ondersteunt en elkaar verstikten. Hun 44 jaar oude Spaanse kersenboom heeft de jarenlange strijd tegen allerlei schimmels helaas verloren. Het onderste deel van de boom met afgezaagde zijtakken is blijven staan. Hier wordt in december met een kettingzaag een bijzonder kunstwerk van gemaakt. 
We zitten nu  in de 2 Coronagolf.  Ook nu weer moeten activiteiten aangepast en afgelast worden. De bloemschikles van november zal digitaal gegeven worden. De bloemschikdemonstratie voor Kerst op 7 december is afgelast. 
Verder kijken we nog niet vooruit. Begin december ontvangt u weer nieuwe programma informatie van ons.

GENIET VAN AL HET MOOIE ‘GROEN’ OM U HEEN. HOU VOL EN BLIJF GEZOND.

 

 

September 2020
De zomer van 2020 gaat de boeken in als de Coronazomer, wat als een vreemde droom begon werd al snel de keiharde waarheid. Veel beperkingen en maatregelen waren nodig om de pandemie onder controle te krijgen. Vooral voor mensen in verpleeghuizen, eenzame ouderen en gehandicapten was het extra zwaar. En je zou maar klein wonen zonder tuin en groen om je heen. Het merendeel van onze leden hebben flora en fauna om zich heen en vaak een tuin waar ze hun inspiratie en tijd in konden stoppen. En dat moest ook want de natuur gaat ondanks alle landelijke beperkingen gewoon zijn weg.
Wat me opvalt is dat er veel gewandeld en gefietst wordt. Dat er verschillende mensen, die nog nooit eerder in de buurt waren geweest, een praatje maakte als ik bezig was in de tuin.

Ook met Groei & Bloei was het een voorjaar en zomer zonder activiteiten. Geen ruilbeurs, geen open tuinendag en tuinreis en het bloemschik-seizoen kwam abrupt tot een einde.

Na de laatste twee erg droge en snikhete zomers en een voorjaar met weinig regen en hoge temperaturen vreesde iedereen voor een herhaling. Niets is echter zo veranderlijk als het weer, het is gelukkig lang een Hollands klimaat geweest, met op z'n tijd wat regen. De komende week wordt echter weer extreme hitte verwacht. Maar de tuinen kijken fris en groen en de mensen met groene vingers zijn tevreden.

Hoe ziet de nazomer en herfst er voor onze leden uit?
De excursie naar de tuinen van Demen op 22 augustus kan doorgaan. Met de vereiste aanpassingen is dit heel goed te doen. Ook een excursie naar de Ergonkwekerij in Eindhoven waar de teelt vanaf stekje tot leverbare plant te zien is zal plaats vinden op zaterdag 12 september. De ruilbeurs op 19 september is niet in Boekel maar in Uden en het bloemschikseizoen start ook weer in september.

Meer informatie over deze activiteiten lees je verder in deze nieuwsbrief. Uiteraard zullen wij bij alle activiteiten de geldende Corona richtlijnen volgen. Mochten activiteiten onverhoopt niet door kunnen gaan dan melden wij dit per mail naar alle leden en via onze website. 
Tot slot wens ik alle leden, familie en bekenden een mooie nazomer en een kleurrijke herfst toe.

Nico Rovers, voorzitter

Juni 2020.
In deze onwerkelijke tijd waar het in de media, op straat en bij ieder contact met mensen heel vaak over de coronaperikelen gaat toch een nieuwsbrief. Hopelijk zijn onze leden en hun familie niet erg getroffen door het virus. Nu het wat stabieler wordt is er de hoop dat we over de grootste piek zijn. We kunnen het heel lang hebben over wat we allemaal moeten missen maar in deze nieuwsbrief hoop ik toch wat positieve impulsen te geven.
Terwijl de wereld leek stil te staan was het mooi om te zien dat de natuur, ondanks alles, gewoon zijn gang gaat. De tuin die weer tot leven kwam in het voorjaar. Allerlei planten die weer te voorschijn kwamen en die je met de dag ziet groeien.
Omdat contacten met familie en vrienden noodgedwongen  op een laag pitje  staan is er tijd om de mooie kanten van de natuur beter te waarderen en extra te genieten van je tuin. Natuurlijk moest er ook het nodige werk verzet worden zoals het snoeien, vaste planten werden gescheurd of verplaatst, borders werden nagekeken. Het gazon wat  bemest of geverticuteerd moest worden. Daar kwam nog bij dat het in april en begin mei al zo droog was, dat er nog nooit zo vroeg in het jaar beregend moest worden.

Ik betrap me erop dat ik in de afgelopen maanden veel meer met de tuin bezig ben dan voorheen. Bijna dagelijks maak ik wel een rondje langs de borders, coniferen, bloeiende heesters en sierbollen en de snelgroeiende erfbeplanting.
Wat 's morgens opvalt zijn de vele geluiden van de diverse vogels in de tuin. Merels zijn na de ziekte weer terug en koolmeesjes hebben hun beschermde huisjes verlaten. Een boomklever die achter het venster zijn onderkomen had gezocht heeft voor nieuw leven gezorgd. Jonge roodborstjes wisten in het begin nog niet hoe het was om te vliegen, een prachtig gezicht. Ook verblijven er in de houtwal enkele egels.
Zoals jullie weten heeft onze afdeling ook een hele mooie website, welke wordt beheert door Diny Tielemans. Het is zeker een aanrader om hierop regelmatig een kijkje te nemen. Er staat veel informatie over moes tuinieren en andere activiteiten die met Groei & Bloei te maken hebben. Heel interessant!
Omdat onze geplande activiteiten tot september geen doorgang kunnen vinden is het daarom wel leuk als onze leden b.v. mooie foto`s maken van hun tuin, van bloemschikken of van iets wat je in de tuin gemaakt of veranderd hebt. Ook als men nog leuke tips of weetjes heeft, kan dit op onze website geplaatst worden. Je kunt dit rechtstreeks sturen naar: dinytielemans(at)hotmail.com. Dan komt het helemaal goed. Op deze manier kunnen we toch nog contact houden met elkaar.

De laatste maanden maken Lia en ik vaak een rondje door de vele natuur in onze omgeving. De Bedafse bergen met de  verstuivingen, de Maashorst, de Breukrand, het Leijgraaf dal en de natuur op de oude spoorlijn, er is zoveel te bewonderen. Steeds meer zie je dat bij land- en tuinbouwbedrijven hun eigen streekproducten worden aangeprezen. Aardbeien, eieren, aardappels en eigengemaakte vla en yoghurt zijn in een rondje Uden te vinden. Een goede reden dus om de fiets te pakken en jezelf te verwennen met deze heerlijke streekproducten. Er zijn ook buiten Uden vast genoeg van deze bedrijven te vinden.
Ik hoop dat iedereen, zeker in deze periode, het mooie van de tuin en de natuur weet te waarderen en te bewonderen. De zon gaat weer schijnen en hopelijk ziet iedereen weer een lichtpuntje aan de horizon.
Tot slot wens ik alle leden, familie en bekenden een fijne zomer. Met wat improviseren wordt het vast mooi.
Nico Rovers, voorzitter

April 2020
Met een gevoel van onbehagen begin ik aan het voorwoord van deze nieuwsbrief
. Het coronavirus beheerst ons land, specifiek de regio Veghel, Uden en Boekel wordt nu zwaar getroffen. De vraag is wanneer het onder controle zal zijn. Iedere dag worden we geconfronteerd met nieuwe gevallen. Het sociale leven ligt stil, door de strengere maatregelen die nodig zijn. Alle medische registers worden open getrokken en alle hulpverleners staan onder hoogspanning. Sinds de Spaanse griep in 1918 hebben we zo'n pandemie niet meer meegemaakt.
Beslist zijn er leden, familie of kennissen die op een of ander wijze te maken krijgen met het coronavirus.
Als bestuur hebben we, vlak voor de jaarvergadering moeten besluiten dat deze niet door kon gaan. Achteraf een heel juiste beslissing. Ook de bloemschikkers zijn niet bij elkaar gekomen de afgelopen week. Wanneer de jaarvergadering opnieuw ingepland gaat worden is nog erg onduidelijk. Er zal eerst 'groen licht' moeten komen.
Ook  de geplande activiteiten zoals de ruilbeurs en de excursie naar Fruitzforlife zijn, zoals het er nu uitziet nog erg onzeker. We houden u hiervan op de hoogte via de mail en website.

Anny Ermers is, ondanks dat zij niet officieel tijdens de jaarvergadering gekozen is tot bestuurslid / penningmeester, toch aan de slag gegaan met onze financiële administratie. Wij zijn hier heel blij mee! Anny zal zich verder op deze site aan u voorstellen onder tab 'Over ons' > bestuur.

Het jaarprogramma voor 2020  is een mooi gevarieerd aanbod van activiteiten.
Ik wil besluiten met de hoop dat onze leden en hun familie gevrijwaard blijven van alle ellende die op dit moment rondwaart in onze omgeving.
Namens het bestuur wens ik iedereen sterkte en vooral een goede gezondheid toe. Geniet van de lente!
Nico Rovers

Januari 2020
Allereerst wil ik alle leden en familie een heel goed en vooral gezond 2020 toewensen
.  
Op deze mistige en waterkoude oudejaarsdag, met de nodige oliebollen in mijn maag, heb ik alle tijd om het voorwoord te schrijven. Sommige uienbollen laten hun kop voorzichtig zien en af en toe scharrelt er een eekhoorn door de tuin. Wat me wel opvalt is dat er steeds minder vogels te bewonderen zijn in onze tuin. Zag je enkele jaren geleden nog lijsters, groenlingen, vinken, boomklevers, mezen en Vlaamse gaaien bij het voederhuisje, de vetbollen en de pindanetjes, nu komt er soms een verdwaalde merel, een roodborstje en een enkele mees. In de media kregen de katten de schuld maar zou het niet kunnen komen vanwege de bestrijding van de buxusmot en andere ongewenste insecten? 

Terugkijkend op de activiteiten van het afgelopen jaar kan ik alleen maar tevreden zijn.
Er waren drukbezochte lezingen en geslaagde excursies. Een leuke inspirerende tuinreis en een gevarieerde open tuinen dag. Ruilbeurzen met enthousiaste bezoekers en een keur aan mooie planten en zaden. Een bloemschikgroep waarbij je het niveau jaarlijks ziet stijgen, dit zeker door de ervaren en deskundige leiding. De erg geslaagde kerstdemo waar veel natuurlijk materiaal werd gebruikt en de kerstworkshop waar erg mooie kransen werden gemaakt. Als kleine afdeling doen we het nog niet zo slecht.
Na alle positieve zaken kwam er in november een grauwe deken over onze afdeling te liggen.
Onze penningmeester Tiny Zegers kwam zeer plotseling te overlijden. Behalve penningmeester was Tiny de echtgenoot van ons bestuurslid Geertje. Tiny was altijd bij al onze activiteiten aanwezig en erg behulpzaam bij het maken van materiaal voor het bloemschikken. We wensen Geertje, Arno en Hanna vanaf deze plaats heel veel sterkte met dit grote verlies.
Wat staat ons de komende tijd weer te wachten? Op 29 januari is er een lezing over Eco-Style en biologische bestrijding van engerlingen en emelten. Vooral de engerlingen is een grote plaag in menig tuin en gazon. Onze jaarvergadering vind plaats op 10 maart in De Balans in Uden.   

Tot slot wil ik alle leden, die er mede voor hebben gezorgd dat we weer terug kunnen kijken op een geslaagd 2019, van harte bedanken voor hun bijdrage. 

Nico Rovers