Maashorst

Van de voorzitter, 2021

November 2021
Na alle (negatieve) berichtgeving in kranten en media over corona, stikstof en klimaat, was het een verademing om alle bloemschikdames weer te mogen verwelkomen bij de eerste les. In ontmoetingsplein ‘De Balans’ heerste een erg ontspannen sfeer. De dames waren oprecht blij om weer contact met elkaar te hebben en tijdens het bloemschikken de laatste nieuwtjes uit te wisselen. We dachten als bestuur dat de animo dalende zou zijn, maar niets van dit alles is waar. De groep is weer groter geworden!
Veel leden waren blij dat ze weer deel konden nemen aan enkele activiteiten van onze afdeling, zoals de plantenruilbeursen de excursie naar Fruitzforlive. Onze plantenruilbeurs werd voor de eerste keer in Nistelrode gehouden. Hier waren we te gast bij Noortje en Patrick. Het was een goede zet om de ruilbeurs in een ander dorp te houden. Behalve leden waren er ook veel andere tuinliefhebbers aanwezig met plantmateriaal. Alle aanwezigen waren erg enthousiast. Mede door het verstrekken van folders en informatie over onze afdeling leidt dit misschien tot nieuwe leden.
De excursie naar Fruitzforlive was verrassend te noemen. Vooral het voedselbos, met tientallen soorten exotische vruchtbomen, was meer dan de moeite waard. De perzik die iedereen kreeg was erg lekker. Zelf heb ik de pit op een mooie plaats in onze tuin gestopt. Nu maar afwachten wat het resultaat in de lente zal zijn.
Veel complimenten hebben we ontvangen tijdens en na de ‘Open tuinendag’ die dit jaar in Zeeland werd gehouden. Onze opzet was een openbaring voor leden van het landelijke bestuur en andere afdelingen in het rayon.
Ook door de aandacht in de media was de belangstelling zoals vanouds erg groot. Vele tuinliefhebbers hadden, na een lange tijd van beperkingen, weer zin om de deelnemende tuinen te bewonderen. Ook werd er flink ‘bij gebuurt’.
Kijk maar eens op onze website, hier staan prachtige foto’s.

Het bestuur is ondertussen druk doende om het jaarprogramma voor 2022 in elkaar te zetten. Veel vaste onderdelen zoals de open tuinendag, tuinreis, tuinbezoek, ruilbeurs, excursies en het bloemschikken zullen weer op de agenda komen.
Zijn er interessante onderwerpen of ideeën op tuingebied? Of missen jullie bepaalde zaken? Laat dit dan aan het bestuur weten!
Binnen ons bestuur is er op het bestuurlijk vlak ook wat veranderd
. Gonnie Zegers, onze secretaresse heeft vanwege gezondheidsproblemen haar taak binnen het bestuur moeten beëindigen. Dit is een zeer grote aderlating. Gonnie was op veler gebied vaak de vraagbaak binnen onze vereniging en wist vaak een oplossing op vragen. Gelukkig hebben we in José Driessen uit Boekel een potentieel nieuw bestuurslid gevonden, die het secretariaatswerk van Gonnie zal overnemen. We zijn als bestuur blij dat we de bestuurscapaciteit weer op orde krijgen. Daarnaast neemt Anne-Marie Ruis, samen met Geertje, de coördinatie van het bloemschikken over van Gonnie.
We wensen José en Anne-Marie veel succes binnen onze afdeling.
Vanaf deze plaats wensen we Gonnie heel veel beterschap en sterkte toe in deze onzekere tijd.
Nog dit jaar staan twee activiteiten op de planning: - Op maandag 6 december de kerstdemonstratie door Leo van den Hoven. - Op zaterdag 11 december is de kerstworkshop. In deze nieuwsbrief vind je meer informatie.
Tot slot wens ik alle leden en familie sfeervolle en gezellige feestdagen toe.
Nico Rovers, voorzitter


September  2021.
Het coronavirus waait nog steeds door het land maar door de maatregelen en beperkingen in acht te nemen zijn er weer activiteiten mogelijk. Zachtjes aan proberen we met onze afdeling weer de draad op te pakken. We zijn na de maandenlange rustperiode op 19 juni weer uit de startblokken gegaan.
Het bezoek aan landgoed Lievendael van Peter en Berty Weijnen in Velp was meteen een schot in de roos. Een eeuwenoud landgoed dat in de loop der jaren is omgetoverd tot een sprookjesachtig geheel met allerlei dieren, vaste planten, bomen, moestuin en een schitterende vijver. Een authentieke boerderij waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan maakt het geheel compleet. Maar liefst 45 leden hebben genoten van het verhaal over de historie van het landgoed en de gezellige ontvangst.
Na drie zeer warme en droge zomers hebben we gelukkig weer een Hollands klimaat. Erg groeizaam weer met op zijn tijd het zonnetje afgewisseld met wat nattigheid. Het is in de tuinen te merken, kleurrijke vaste planten, heesters en bomen volop in het groen en het gazon dat weer gemaaid moet worden in plaats van beregend.
In de bermen krijgen veel planten en bloemen weer gezelschap van bijen, vlinders en andere insecten. De vele klaprozen langs de wegen zorgden voor een prachtige aanblik. Waarschijnlijk door de natte en koude lentemaanden zijn we verstoken gebleven van de Suzukivlieg in de kersen en de Walnootboorvlieg in de noten. Volop Udense Zwarten en noten dit jaar.

Op zaterdag 28 augustus staat de Open tuinendag in Zeeland op de agenda. Normaliter is deze altijd gepland in juni maar door de corona was dit niet mogelijk. Pak de fiets en ga met familie, vrienden en kennissen een tochtje maken langs de schitterende tuinen en de heemtuin.De ruilbeurs is op 25 september in Nistelrode. De excursie naar Fruitzforlive in Zeeland is op 9 oktober. Er hebben zich al voldoende leden aangemeld, maar wil je nog mee laat het dan tijdig weten.
Of en wanneer de kerstdemonstratie en de kerstworkshop plaatsvinden horen jullie in de volgende nieuwsbrief. Hopelijk kunnen en mogen we tegen die tijd weer op de oude manier aan de slag.
Tot slot wil ik alle leden die de vakantie nog tegoed hebben veel plezier en goed weer toewensen.
Voor allen wens ik veel gezondheid in deze onvoorziene tijd. 
Nico Rovers, voorzitter


Mei  2021   
Het is even wennen, eindelijk lijkt het er op dat we weer heel zachtjes aan kunnen gaan denken aan activiteiten voor onze leden. Het lijkt wel of je wakker wordt uit een maandenlange vaste slaap waar geen einde aan zou komen. In je dromen zie je de kale bomen weer groen worden en de bloembollen voorzichtig hun hoofd boven de grond steken. Ook de heesters en vaste planten veranderen weer tot een kleurrijk geheel. Het gras krijgt weer zijn groene tint en de vogels laten hun vrolijk gezang weer horen. Na maandenlang wachten waar de stand-by knop op pauze stond en we steeds weer opnieuw de hoop op goed nieuwsberichten zagen verdampen, gloort er nu hoop bij iedereen.
Voor het eerst na juli afgelopen jaar zijn we met het bestuur weer fysiek aan de slag gegaan. De vooruitzichten zien er dusdanig goed uit dat we voor de rest van het jaar min of meer een programma hebben gemaakt. Voorlopig met de nodige Corona gerelateerde maatregelen, maar we gaan  “weer de wei in”.

Het enige wat in deze Corona tijd op aangepaste wijze is doorgegaan was het bloemschikken. Via technische snufjes was dit goed te doen. Maar we horen ook dat iedereen het met elkaar samen komen erg mist. Zowel voor het maken van de werkstukken als voor de gezelligheid.
Hopelijk kunnen we in september weer als van ouds met volle energie aan de slag in de Balans.
We zijn erg blij dat er heel leuk is gereageerd op het Lewisia plantje, dat we met leden van het bestuur hebben rondgebracht bij al onze leden.
Onze eerste activiteit is op zaterdag 19 juni. Dan zijn we welkom op Landgoed Lievendael in Velp (bij Grave). Een landgoed waar werkelijk alles wat met natuur te maken heeft te bewonderen is. Een prachtige sier-, groente- en kruidentuin, natuurvijver, statige boomsoorten achter een oude boerderij. Enkele weken geleden is deze tuin in het t.v. programma “Binnenste Buiten” te zien geweest.
In augustus zetten we de open tuinendag in Zeeland opnieuw op de kalender en ook tijdens de ruilbeurs hopen we onze leden weer te zien. Het voorlopig geplande programma kun je verder in deze nieuwsbrief bekijken. We gaan er nu vanuit dat er geen extra sancties meer komen.
Na de koude en natte april en meimaand staan de meeste tuinen er nu op zijn mooist bij, veel lente bloeiers laten hun schoonheid zien. Maak eens wat mooie foto`s van je tuin en stuur deze op naar onze website: groeienbloeiuden(at)gmail.com.
Bekijk ook eens onze mooie website. Hier staan allerlei tips op gebied van o.a. snoeien, moestuinieren, bezienswaardigheden in de buurt, foto’s van bloemschikken en andere onderwerpen op tuingebied. 
Tot slot hoop ik dat iedereen gezond door deze lange vaak spannende tijd is gekomen en dat we elkaar snel weer kunnen begroeten bij onze activiteiten.
Nico Rovers

 


Februari  2021
Wie had een jaar geleden kunnen denken dat het coronavirus de wereld nog steeds in haar greep heeft. Door de verschillende soorten vaccins gloort er een stip aan de horizon maar voordat we met Groei & Bloei weer echt de wei in kunnen zal nog een tijdje duren. Daardoor is het nog niet mogelijk om activiteiten te plannen en de nodige zaken te regelen.
Gelukkig is onze bloemschikgroep via allerlei technische snufjes nog volop actief. De docenten Maria en Lotte maken van iedere les een demofilmpje, zodat de bloemschikkers thuis aan de slag kunnen met het maken van mooie decoraties. Zelf heb ik met verbazing gekeken hoe Lotte en Maria met verschillende technieken en materialen zoals takken, mos, wol en verschillende bloemen heel mooie creaties maken. Voor de bloemschikkers is deze uitleg en werkwijze duidelijk te volgen, dit zien we terug aan de prachtige decoraties die thuis gemaakt worden. Bekijk de resultaten maar eens op onze website.
Met Lia ben ik al meerdere keren de tuin in gewandeld om de nodige materialen te verzamelen. Ik ben erg benieuwd of ook andere Groei & Bloei leden aan de slag zijn gegaan door deze nieuwe manier van bloemschikken. Vanaf deze plaats heel veel complimenten aan Maria en Lotte en het opnameteam.  

Door de enorme sneeuwval in combinatie met de harde oostenwind is het landschap veranderd in een winters sprookje. De meeste tuinen zien er adembenemend mooi uit. Vincent van Gogh zou de mooiste doeken hebben gemaakt van deze hemelse schoonheid. Voor de vaste planten en de al te voorschijn gekomen narcissen, krokusjes, tulpen en sieruien  is de sneeuw een warm deken tegen de vorst. Sommige groenblijvende heesters en coniferen hebben moeite om de zware sneeuwjas te dragen. De Taxuszuilen heb ik met touw bij elkaar gebonden zodat die door de last niet uit elkaar valt. Ook van sommige heesters en coniferen is de meeste sneeuw verwijderd omdat takken anders afbreken en de bolconiferen in elkaar zakken.
Onze tuin is door deze omstandigheden veranderd in een waar vogelparadijs. O.a. mezensoorten, mussen, vinken, groenling, Vlaamse gaai, bonte specht, roodborstje, winterkoning  ze vechten allemaal om voorrang bij de voederplaatsen. Ook de eekhoorns zijn uit hun slaap gekomen en hangen als ware trapezekunstenaars aan de pindanetjes.

Deze winterse schoonheid van de tuin is misschien ook een mooi project voor fotogenieke leden van onze vereniging. Maak eens wat foto’s. Het kan weer jaren duren voordat we de kans krijgen om mooie plaatjes te maken. Heel leuk zou het zijn om de gemaakte kiekjes naar onze webmaster te sturen, in deze coronatijd zal dit onze blik op de toekomst misschien wat blijer maken. 
Tot slot wens ik alle leden en familie vooral veel gezondheid. Hopelijk komt er snel weer een tijd waarbij we elkaar  kunnen ontmoeten. 
Nico Rovers, voorzitter