Maashorst

Ruig klokje

Ruig klokje, Campanula trachelium

Mijn grote klokvormige bloemen zijn mooi blauwlila van kleur en mijn rechtopstaande stengels en deels hartvormige bladeren zijn ruig of ruwbehaard. Soms komt ook een witte bloemkleur voor en mijn bloemen zijn van binnen wit behaard. Ik, ruig klokje, behoor tot de klokjesfamilie (Campanulaceae) en wordt 60 – 90 cm hoog.

De botanische naam Campanula verwijst naar de vorm van de bloem. Campanula is een verkleinwoord van het Latijnse ‘Campana’, wat klok betekent. Ik werd in de middeleeuwen gebruikt als medicinaal kruid bij de behandeling van ontstekingen van de keel en amandelen maar tegenwoordig niet meer.

In Nederland kom ik in het wild  hoofdzakelijk voor in Zuid-Limburg, elders (het rivierengebied, Rijk van Nijmegen en de Achterhoek) ben ik zeldzaam tot zeer zeldzaam. In Nederland ben ik dan ook een beschermde soort die op de rode lijst staat. Vergeleken met wilde soortgenoten zoals het grasklokje, rapunzelklokje of groot spiegelklokje  ben ik een wat forsere klokjessoort, net als het prachtklokje (Campanula persicifolia) en het breed klokje (Campanula latifolia). Klokjes woorden ook veel als sierplant gekweekt in tientallen verschillende (kleur) variëteiten.

Ik ben een echte zomerbloeier en bloei rijk van eind juni tot en met augustus. Bij voorkeur groei ik op licht vochtige, schrale tot enigszins voedselrijke bodems die die wat humus- kalkhoudend zijn, in licht schaduw tot halfschaduw. In het wild ben ik dan ook vaak te vinden in (lichte) loofbossen, aan bosranden, in heggen, houtwallen en struwelen en aan waterkanten.

In tuinen ben ik goed te combineren met avondkoekoeksbloem, wilde akelei, betonie, muskuskaasjeskruid, gewone brunei en blauwe knoop. Ik zaai ook gemakkelijk uit zonder te woekeren.

Mijn bloemen bevatten nectar en witachtig stuifmeel. Ze worden voornamelijk bestoven door hommels en wilde bijen, zoals de grote bladsnijder, de grote en kleine klokjesbij en de klokjesdikpoot. Ik ben ook de waardplant van onder andere de boksbaardvlinder, gele granietuil en de klokjesdwergspanner.