Maashorst

Tuin van familie van den Broek

April 2016.
Deze keer wordt de tuin van Familie van den Broek besproken. Hun tuin ligt in een landschappelijk gebied. In de 'achtertuin' ligt de sloot de Leijgraaf.

Uden ligt bovenop de Peelhorst, tussen twee geologische breuken. Dit gebied wordt aangeduid als de ‘Schol van Uden’. De Peelhorst is een hoog gelegen gebied ontstaan door opwaartse bewegingen in de aardkorst, ver terug in de geschiedenis. Ten westen van de kern van Uden gaat het landschap over in de Centrale slenk, het lager gelegen gebied dat is ontstaan door een neerwaartse beweging van de aardkorst.

In de Centrale slenk ligt het dal van de Leijgraaf, een gegraven beek met een belangrijke afvoerfunctie van overtollig water afkomstig van de Peelhorst. Het water dat van de westelijke rand van de Peelhorst afstroomt, zorgde in het verleden voor het ontstaan van stroomgeulen of dalvormige laagtes. Deze laagtes vormen deels het huidige stroombed van de verschillende waterlopen.

Het dal van de Leijgraaf is een laag gelegen beekdal gevoed door kwel en oppervlaktewater van de waterlopen uit de gebieden ten oosten van de Peelrandbreuk en de gemeenten Boekel en Veghel. De bodem verloopt van lemig fijn zand in het dal tot leemarm fijn zand ten westen van het dal.

De boerderij ligt waarschijnlijk op een hoger gedeelte in het dal, met een grondwaterstand van ongeveer: 110-140 cm onder maaiveld. Bron: Waterplan Uden 2006  (foto 1)
Gemiddelde hoogste grondwaterstand, waaruit geconcludeerd kan worden dat het perceel van familie van den Broek hoger gelegen is dan de omgeving.

Familie van den Broek:
'Wij hebben een tuin die 25 jaar geleden aangelegd is. De struiken zijn soms uit proporties gegroeid en onderdelen zoals een trampoline hoeven er niet meer in terug te komen. We willen geen verandering qua bestrating want anders wordt het een hele dure aangelegenheid. Wel willen we een paar oplossingen voor hoekjes die nu niet mooi uit de verf komen of waar nooit iets moois wil groeien.'  Voor de luchtfoto van het perceel. (foto 2)

Familie van den Broek:
'Het eerste probleem ligt bij de vijver achter het huis.
Daar hebben we een klein tuintje met een lantaarn erin.
Dit mag veranderen, eventueel verharden met een vlonder
zodat we bij de vijver kunnen zitten.
De verlichting mag ook anders. Dat hoekje mag helemaal op
de schop
.' (foto 3)

MIJN ADVIES:

Vlonder

Het terras onder de trampoline kan gedeeltelijk dienst doen als fundering voor een verhoogde vlonder, die iets over de vijver steekt. De bestrating en de vlonder kan een gecombineerd terras worden met een hoogteverschil. Er zijn verschillende materialen in de handel, van hout tot composiet, waarmee de vlonder gebouwd kan worden. De vijver heeft ronde vormen, de vlonder kan hierin mee gaan.

Houten vlonder

Kiest u voor een houten vlonder let er wel op dat als deze in de schaduw ligt deze glad kan worden. U kunt kiezen uit gladde planken en planken met een ribbel. Houtsoorten die u bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn: Bankiria, Padouk of Nargusta, na verloop van tijd vergrijzen deze houtsoorten.

Houten vlonderdelen worden meestal met roestvrijstalen bevestigingsmateriaal geschroefd op een houten frame. Ook kunt u verdiepte schroefgaten maken en de schroef afdichten met een houten propje.

Besluit u om te kiezen voor een natuurlijk ogende hardhoutsoort dan is het verstandig om, in verband met het milieu, te letten op het FSC-keurmerk. Meer informatie over dit keurmerk kunt u vinden via de website van  fsc.nl.

Composiet vlonder

Een houtcomposietplank is een product dat bestaat uit een menging van houtvezel en een thermoplastische kunststof met toevoegingen, dit wordt in een vorm geperst. Veel gebruikte kunststoffen zijn polyethyleen, polypropyleen en PVC. Composiet verkleurd niet zo erg als hout, maar ziet er minder natuurlijk uit. In tegenstelling tot hardhout worden composiet vlonderdelen meestal geklemd op een soort rails waarbij er nauwelijks tot geen bevestigingsmaterialen te zien zijn. De samenstelling van het composiet zal van belang zijn voor de kwaliteit en duurzaamheid van de planken. Het is verstandig om de prijs/kwaliteit van de verschillende aanbieders van vlonderdelen goed af te wegen.

Beplanting

Een vijver in de tuin betekent meer leven in de tuin. Niet alleen andere beplanting maar ook meer bezoek van vogels, kikkers, insecten e.d. Maar de sfeer rondom de vijver is pas echt compleet met een vijver waarin en rondom planten mogen groeien. Oever- en moerasplanten zijn niet alleen mooi maar sommigen brengen ook zuurstof in het water.

Randplanten gebruik je voor het biologisch evenwicht, om de vijver een natuurlijk aanzien te geven en de randen van de vijver te camoufleren.

Het 'tuintje' met lantaarn zou aangeplant kunnen worden met beplanting die aansluit op een tuin met water en de landschappelijke omgeving waarin de boerderij staat. In het water aan de rand van de vijver kunnen waterplanten en/of moerasplanten worden aangebracht.

Omdat dit geen natuurlijke vijver is moet bij de oeverbeplanting rekening gehouden worden met de drogere grond.  Voor een goed op elkaar afgestemde border moet een beplantingsplan gemaakt worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de standplaats, zonnestand en grondsoort, hoogte, seizoenskenmerken e.d..  (foto 4)

De Plataan in dakvorm staat een beetje verloren in het gazon. De dakvorm geeft schaduw maar staat hiervoor te ver van het terras.

De tuin kan aangelicht worden met sfeerverlichting. Armaturen met een hoogte van 40-60 cm voor het begeleiden van paden en lijnvormige elementen of accentverlichting door middel van (grond)spots waar beplanting of de dakplataan mee aangelicht kunnen worden. Ik adviseer wel een combinatie te maken met functionele verlichting en deze afzonderlijk te schakelen. Als u op het terras wat meer schaduw wilt kunt u een pergola plaatsen met daarin spots.  

BEPLANTING RECHTS VAN DE WONING

Een ander probleem is de rand rechts van het huis, tegenover de krulhazelaar. Het groen in de grint is te groot, en tegen de afscheiding van klimop staat niets wat mooi uit de verf komt. Onder de klimop zit een heras hekwerk gaas, een onderhoudsvriendelijkere erfafscheiding is welkom. Ook mogen alle planten die rechts van ons huis staan ook weg en een ander idee is welkom. (foto 5)

MIJN ADVIES:

Over het geheel mag er in dit gedeelte meer hoogte aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een kleine boom of grote heester. De tuin heeft hier behoefte aan verschillende hoogtes beplanting. Combineer bodembedekkers met vaste planten en heesters en zorg dat de bloeiseizoenen elkaar opvolgen. Wissel verschillende bladkleuren en bladgroottes af voor een spannend geheel.

Het grind is destijds gelegd om de tuin onderhoudsvrij te maken, maar in de loop der tijd komt hier toch onkruid in! Als je een bodembedekker toepast die de bodem geheel bedekt heb je ook een onderhoudsvrije tuin.

Als je een groene afscheiding wil zal je deze altijd moeten snoeien en onderhouden. Voor een bloemrijkere afscheiding kun je ook de Hedera combineren met bloeiende klimplanten. Een afscheiding die nog onderhoudsvriendelijker is dan een hekwerk met Hedera, is een gemetselde muur of een geïmpregneerde houten schutting. Of kies eens voor een transparante afscheiding met houten palen. (foto 6) Hier kun je dan gedeeltelijk klimplanten in laten groeien. Let wel op, pak klimplanten die groeien tot 2 meter! Geen woekeraars! Door deze transparantie heb je meer contact met de omgeving, maar de omgeving niet met jou.

VOORTUIN MET GRIND

Voor ons huis staat een buxus haagje met daarin hortensia's. Ik ben een fan van hortensia's maar daar wil niks groeien! Misschien bodembedekkers, het haagje vindt ik wel leuk en mag blijven staan.

Deze kant is de noordkant, dus dit heeft er misschien mee te maken dat de Hortensia's niet groeien? De vijver aan de voorzijde met beuken boog en heg is prima. Ook die driehoek van grint willen we niet veranderen, teveel werk maar de planten daar hebben hun beste tijd gehad. We zijn zelf al begonnen met snoeien en er gaat steeds meer uit. Dus je ziet wel, we hebben behoefte aan nieuwe ideeën. (foto 7)