Maashorst

Tuin van familie Vermeulen

Maart 2017
20 Jaar geleden heeft familie Vermeulen het ouderlijk huis gekocht. Zij hebben een ruime achtertuin waarvan zij het achterste deel zelf stap voor stap hebben aangelegd volgens een ontwerp van een tuinarchitect. De voortuin is in een eerdere periode aangelegd.

Over het gedeelte (=het knooppunt) waar de voor- en achtertuin samen komen zijn ze niet tevreden.

Het knooppunt
In deze 'Blij met je tuin' ga ik het gedeelte bekijken waar de voor- en achtertuin samen komen. Dit stukje tuin noem ik voor het gemak:  het knooppunt.  Nu bestaat het knooppunt uit een groot terras (wat voorheen diende als parkeerplaats voor de auto), een speelweide, een aanleunwoning met behoefte voor meer privacy en een overdekt terras. 

De familie wil dat er een eenheid komt tussen voor- en achtertuin. Belangrijk is hierbij de vraag: hoe wil de familie Vermeulen dit gedeelte van de tuin gaan gebruiken? Zoals op de foto te zien is wordt het terras niet meer gebruikt om de auto te parkeren. De familie geeft graag feestjes met vrienden en wil daarom een groot terras behouden, maar wil ook meer groen, intimiteit en gezelligheid.

Vanuit de woning kijkt men uit op veel bestrating, wat jammer is. Meer groen ter plaatse van de dubbele deuren en het keukenraam geeft meer beleving van de tuin, ook in de winterperiode.

Bij de aanleunwoning mag meer privacy komen, door een hogere, speelse scheiding.  Het terras onder de overkapping heeft een andere sfeer dan het terras bij de achterdeur en mag meer betrokken worden bij de rest van de tuin. De speelweide moet behouden blijven.

De structuur
De haagstructuur in de voortuin is opgezet in een klassiek en geometrisch patroon. De structuur in de achtertuin verdeelt de tuin in strakke kamers doordat de hagen loodrecht op de lengte van de tuin staan. Hier worden niet alleen hagen gebruikt maar ook lijnvormig geplaatste Bamboe.

De structuur van de voortuin en achtertuin kan doorgezet worden ter plaatse van het knooppunt. Hiervoor kan gekozen worden uit de verschillende haagsoorten die ook in de voor- en achtertuin gebruikt zijn. Een pergola kan het knooppunt accentueren en geeft hiermee aan dat dit een bijzondere plek is.  Laat de pergola elders nog een keer terug komen voor meer eenheid in de tuin, bijvoorbeeld bij de overkapping.

De hagen zou ik loodrecht plaatsen op de lengte van de tuin, zoals ook te zien is in de achtertuin. De tuin is hierdoor niet altijd even overzichtelijk en de ontstane tuinkamers zorgen voor spannende plekjes. Houdt bepaalde zichtlijnen open en plaats op het einde een accent.  Kies je voor verschillende hoogten van hagen, kies dan voor dezelfde soort om verrommeling tegen te gaan. Wil je hagen om je terras zorg dan voor een beplantingsstrook tussen de haag en het terras voor meer ruimtelijkheid én kleur.

Terras
Het terras is nu te groot en ongezellig. Het terras moet minimaal zo groot zijn dat je tafel met stoelen erop kan staan en dat er ruimte omheen aanwezig is om te lopen. Voor een gezellig terras wordt meestal 3x4m of 4x4m aangehouden. De maat van het terras is afhankelijk van de bestrating die gebruikt wordt. Wil je toch een groter terras, of wil je buiten feestjes gaan geven, kun je ook twee terrassen aan elkaar koppelen. Zo behoud je de gezelligheid van een kleiner terras en als er vrienden komen kun je makkelijk het tweede terras erbij nemen. In onderstaande 3d schets zijn de twee terrassen gescheiden door een vijver met stapsteen.

Bij rechthoekige terrassen zou je de terrassen verspringend van elkaar kunnen leggen. Het is ook een mogelijkheid om twee terrassen aan elkaar te leggen, maar deze ieder een eigen sfeer mee te geven.

Ik adviseer de familie Vermeulen het eerste terras bij de achterdeur te plaatsen. Voor de openslaande deuren een bestraat gedeelte aan te leggen van ongeveer 2m met daarachter een border voor meer groenbeleving vanuit de woning. De border voor de aanleunwoning kan dan eventueel doorgetrokken worden. Achter de border kan dan het tweede terras komen, gekoppeld aan het terras bij de achterdeur.

Privacy
Nabij de aanleunwoning is meer privacy gewenst. Dit kan door hagen, beplanting en wanden van andere materialen. De ruimte in deze situatie is beperkt. Daarom is een border met hoge beplanting (lees beplanting tot 1,8) hier niet wenselijk.  Ik stel voor een transparante wand te maken van een natuurlijk materiaal en dit af te wisselen met hagen of andere lijnvormige groene elementen. In de onderstaande foto is een voorbeeld van een houten schutting te zien met beweegbare lamellen, die je desgewenst open en dicht kunt zetten.

Ik wens de familie Vermeulen, veel succes met hun tuinplannen. Carla