Maashorst

Van de voorzitter

Maart 2023
De sneeuwvlokken proberen het groene gras van het gazon een wit tintje te geven, ‘maart roert zijn staart’ bewijst dat de lente nog even geduld moet hebben. Bij de vijver kwam er een ijsvogel kijken of er wat te halen was. Onder deze romantische omstandigheden begin ik aan het laatste woordje tot onze leden. Een slotwoord wil ik het niet noemen, natuurlijk blijf ik lid van Groei & Bloei. Het bestuur heeft me bij de jaarvergadering benoemd tot adviseur, een titel waarin ik veel waardering zie van mijn bezigheden binnen het bestuur. Samen met een geweldig bestuur hebben we de lat op een hoger niveau weten te tillen.

Onze ‘Open tuinendag’ is een voorbeeld voor veel andere afdelingen van Groei & Bloei. Via een duidelijke route met beschrijvingen van de afwisselende tuinen, creaties van de bloemschikdames, een gezellige koffiepost was het voor veel liefhebbers uit de wijde omgeving een leerzaam en mooi uitje.
Onze bloemschikgroep, al jarenlang bestaande 30 tot 40 dames (zowel beginners als gevorderden), maken via verschillende thema’s de mooiste creaties. Dit gebeurt in de periode van september t/m mei. De samenhorigheid en sfeer spat er van af. Onder professionele begeleiding van Lotte en Maria komt ieder tot zijn recht. Verschillende dames namen deel aan de ZNKB en Nederlandse kampioenschappen. Toen in de coronaperiode niets mogelijk was, werden de lessen gefilmd en op You tube geplaatst, zodat de iedereen thuis aan de slag kon. Ik ging wel eens kijken naar het gefriemel met takjes, bloemen, knollen, besjes, mos en ander natuurlijk materiaal. Als oud-voorzitter kunnen jullie me nog wel eens verwachten.

Zeker niet vergeten te benoemen is onze website. We waren enkele jaren geleden een van de weinige afdelingen zonder website. Nu hebben we dankzij Diny Tielemans een website om je vingers aan af te likken. De website is de ziel van onze afdeling. Niet alleen voor onze leden maar ook voor veel andere natuur- en tuinliefhebbers. Allerlei onderwerpen van natuur en tuin gerelateerde weetjes passeren de revue. En primeur was het downloaden van de gegevens en de route van de Open tuinendag op onze website. Het aantal bezoekers was gigantisch. De foto`s van de creaties van de bloemschiksters kunnen ook op de website bekeken worden.
De kerstworkshop en kerstdemonstratie zijn ondertussen een niet meer te missen onderdeel van ons jaarprogramma.
De workshop vindt al een aantal jaren plaats bij ons in de garage. We hebben een tuin met veel soorten coniferen die samen met mooi groen, dat bij de gemeente geknipt mag worden, kan worden gebruikt om iets moois te maken. Het is ieder jaar een uitdaging van mij om zoveel mogelijk soorten groen te verzamelen. Lia en ik hebben altijd een heel goed gevoel als iedereen met een mooi kerststuk naar huis gaat. Deze traditie hopen we nog jaren voort te zetten. De kerstdemonstratie die al enkele jaren in de Nia-Domo in Boekel plaats vindt, en steeds door een bekende bloemstylist wordt gepresenteerd, is een mooi uithangbord voor onze afdeling. Max van de Sluis een wereldbekende stylist was al eens te gast. Vele dames en heren uit de omgeving doen hier ideeën op die men thuis kan gebruiken.
Onze tuinreizen en excursies zijn vaak het toetje van de taart voor veel leden. Verschillende tuinen en kwekerijen in Nederland zijn in de loop der jaren bezocht. Het is ieder jaar weer een uitdaging om exclusieve tuinen te vinden. De laatste jaren werd ook in de buurt vaker kwekerijen en tuinen bezocht. Zo waren de Ergon en IBN kwekerij en de grassenkwekerij in Limburg, waar veel mooie grassen richting eigen tuin verkaste, meer dan de moeite waard. Ook de excursie naar landgoed Lievendael in Velp was een topper.

Zoals ik tijdens de jaarvergadering al vertelde dient een voorzitter vooral te delegeren, zorgen dat alle onderdelen van Groei & Bloei op een juiste manier worden georganiseerd. Dat klinkt heel mooi maar ik ben van oorsprong meer een doener dan bestuurder. Het is de aard van het beestje en dat haal je er niet een twee drie uit. Ondanks dit gegeven ben ik er trots op om jaren te hebben mogen besturen met zeer meedenkende en flexibele medebestuurders. Er werd altijd volop gediscussieerd en er werd gedacht over vernieuwingen en verbeteringen van onderdelen binnen Groei & Bloei.
Met veel plezier kijk ik terug naar wat we met zijn allen in al die jaren hebben bereikt. Beste leden, ik ben vanaf nu geen voorzitter meer maar hoop nog regelmatig aanwezig te zijn bij activiteiten van onze vereniging.

Iedereen heel erg bedankt voor de gezellige en leerzame jaren die ik bij Groei & Bloei heb gehad. Zonder een actieve en goede achterban speel je als bestuur een verloren wedstrijd. 

Tot slot wens ik het bestuur samen met de nieuwe bestuursleden Antoon en Margot heel veel succes plezier en wijsheid toe.

Groeten,  Nico en Lia

Januari 2023.
Allereerst wil ik alle leden en familie een goed, groeizaam maar vooral gezond 2023 toewensen. Kerstmis en oud en nieuwjaar zijn vaak feestdagen waar voor veel mensen gezelligheid, intimiteit en geborgenheid hoog in de vaandel staan. In deze onzekere tijden, waarin de ene crisis nog niet is afgelopen en de volgende al weer op de loer ligt, valt het voor veel mensen niet mee om de eindjes aan elkaar te knopen.

De natuur is ook voor de zoveelste keer min of meer dementerende. Half december konden de schaatsen uit het vet en op oudjaarsavond hoorde je als je goed luisterde veel planten klaaggeluidjes maken. Hazelaars volop met katjes, sieruien die de grond uitschieten, Cornus die al knopjes maken en sommige vaste planten die in de voorjaarsmodus werden gebracht. Als de klimaatontwikkeling in dit tempo doorzet kunnen we over zo’n 20 jaar zowel in de zomer als winter het gazon blijven maaien!
Terugkijkend op 2022 kunnen we tevreden zijn wat we als afdeling georganiseerd hebben.

Deze was leerzaam en gaf nieuwe impulsen aan de vele bloemschiksters. Behalve terugkijken zijn we als bestuur druk bezig om in 2023 een gevarieerd, leerzaam en mooi programma in elkaar te zetten. We beginnen op 1 maart met de Jaarvergadering in de Balans in Uden. Onze vaste activiteiten zullen ook komend jaar weer op de agenda staan. Open tuinendag in Uden, tuinreis, excursies, ruilbeurzen en de workshop en kerstdemonstratie passeren weer de agenda. Als er ideeën komen vanuit de leden horen we dit heel graag

Op bestuurlijk gebied zitten er veranderingen aan te komen. Na 13 jaar voorzitterschap heb ik besloten om te stoppen met mijn bestuurlijke activiteiten. Een jaar geleden heb ik dit al te kennen gegeven aan de rest van het bestuur. Zodoende was er tijd om nieuwe bestuursleden te vinden. Heel blij zijn we dat twee Groei & Bloei-leden bereid zijn om het bestuur te komen versterken. Antoon van Beusekom uit Odiliapeel en Margot van Rens uit Uden worden op de vergadering voorgedragen als nieuwe bestuursleden. We hopen op een goede opkomst van de leden op onze Jaarvergadering. Tot slot wens ik alle leden een rustig vervolg van deze winter met, als het kan, niet al te veel bokkesprongen in temperatuur en andere weersomstandigheden. Een groeizame kleurrijke lente en zomer en voor iedereen veel plezier met de bezigheden in en rond de tuin.

Nico Rovers, Voorzitter