Het beplanten van de border kan beginnen! Let bij het kiezen van de planten op standplaatswensen, bloeitijd en een goede variatie in hoogte-, groei-, blad- en bloemvormen.
Plant bloeiende kerstroos (Helleborus), longkruid (Pulmonaria) en rozemarijn (Rosmarinus).
Plant een haag van leifruit voor privacy en een lekkere oogst.
Haal uitgebloeide bolletjes uit potten en bakken en plant ze in de tuin.
Plant uitgebloeide bolletjes met het groen eraan buiten.
Verzorgen
Laat de grond van potplanten niet uitdrogen. Geef planten in potten en bakken dus water. Vooral door gure oostenwind drogen ze snel uit. Lees meer bij water geven.
Geef overwinterende kuipplanten binnen weer meer water.
Ververs het bovenste laagje grond van bomen en struiken in pot en bak.
Verwijder lelijk blad van de kerstroos (Helleborus).
Verwijder de uitgebloeide viooltjes, voor een langere bloei.
Blijf onkruid wieden. Wied zoveel mogelijk onkruid. Als de planten weer gaan groeien, kom je er moeilijker bij. Wied ook onder hagen en langs het randje onder aan de schutting. Sneeuwklokje (Galanthus), winterakoniet (Eranthushyemalis), krokus, botanische tulp, dwergiris (Iris reticulata), sterhyacint (Scilla) en blauw druifje (Muscari) kunnen in de grond blijven. Die bollen bereiden zich na de bloei voor op het volgende voorjaar door zoveel mogelijk reserves op te slaan in hun bollen. Zonder bladeren lukt dat niet, laat die daarom met rust tot ze helemaal vergeeld zijn.
Vermeerderen
Deel de kluiten van hosta voor de planten uitlopen.
Dun zaailingen op tijd uit, zodat ze elkaar niet gaan verdringen.
Deel grote pollen van vaste planten en plant weer uit bij vorstvrij weer.
Snoei kornoelje (Cornus) en wilg (Salix) om de vorming van kleurige takken te stimuleren.
Verwijder dode takken uit bomen, struiken en klimplanten. Twijfels? Krab een stukje van de bast weg. Zie je daaronder groen, dan betekent dit dat er nog leven in de tak zit. Is het bruin onder de bast, dan kun je de schaar erin zetten.
Ventileer op mooie dagen de ruimte waar kuipplanten overwinteren.
Bladeren, stro, vliesdoek, noppenfolie en andere materialen die de planten tegen de vorst beschermd hebben, kunnen verwijderd worden. Houd het weerbericht wel in de gaten, want in maart kan het zomaar weer overdag én ’s nachts gaan vriezen.
Aarzel niet om planten die het vorig jaar niet meer zo goed deden, te verwijderen. Zeker als je een kleine tuin hebt, is dat een goede beslissing. Je hebt al snel ruimte tekort.
Nog wat rimpelige appels over? Rijg ze aan een spies en steek die tussen de voegen van het terras of gewoon in de grond. Merels, kramsvogels en spreeuwen zijn er blij mee! Lees meer over vogels voeren.
Schrob de vogelvoerplaats en voedertafel geregeld goed schoon.