Maashorst

Bladaarde

Bladaarde is een uitstekende bron van humus. Humus is als mulch en bodemverbetraar goed voor elke grondsoort en draagt vooral bij aan de bodemgezondheid.

Hark herfstbladeren bij elkaar. Doe ze in een simpele bak, bijvoorbeeld vier in de grond geslagen palen met wanden van kippengaas. Je kunt de bladeren ook in plastic zakken stoppen maar dan duurt het langer voordat ze vergaan. Loof van groenblijvende planten kun je beter op de composthoop gooien.

Keer de bladeren niet. Bladaarde is afhankelijk van schimmeld die de bladeren verteren. Dit is een natuurlijk proces waarvoor je de hoop niet hoeft hoeft te keren. 

Compost is daarentegen het resultaat van wisselwerking tussen verschillende organismen en dat proces wordt door keren sterk versneld.

Compost

Compost maken staat centraal in de verzorging van grond. Gooi een mengsel van groen en bruin materiaal op je composthoop. Groen materiaal is bijvoorbeeld grasmaaisel en eenjarig onkruid. Bruin materiaal kan bestaan uit houtige stengels of karton. 

Voeg geen grote hoeveelheden herfstbladeren aan je composthoop toe, want die vergaan langzaam. Probeer snel te composteren als je de ruimte hebt. De snele metode om compost te maken bestaat uit het verzamelen van alle bestanddelen en die allemaal tegelijk op een hoop te gooien. 

Het is de warmte die de rottingvan ruw materiaalbevordert en de bacterien stimuleert hun werk te doen. Zulke hopen moeten regelmatig worden gekeerd om er voor te zorgen dat die bacterien genoeg zuurstof hebben om actief te blijven.

Maak 'koele' compost als je geen ruimte hebt voor een grote snelle hoop. Bij 'koel' composteren wordt materiaal aan de hoop toegevoegd  zodra het beschikbaar komt. Het is ook nuttig om karton toe te voegen. Als je het verfrommelt ontstaan er nuttige luchtkamertjes. Micro-organismen hebben zuurstof nodig om hun werk te doen.