Maashorst

Jelle's moestuintje

Enkele leuke filmpjes voor kinderen.

Er is ook een moestuin-app beschikbaar. Zie: www.makkelijkemoestuin.nl
en nog veel meer ...

Jelle's moestuin deel 1

Jelle's moestuin deel 2

Jelle's moestuin deel 3

Jelle's moestuin deel 4

Met kinderen in de tuin.

Maak kinderen enthousiast om naar buiten te willen, laat ze bv. ervaren hoe verschillende soorten zand aanvoelt: zandbakzand, tuinzand, potgrond. Materialen die we in de tuin gebruiken hebben ieder hun eigen structuur, textuur en gewicht.  Verwondering dat er iets geweldigs kan groeien uit een zaadje of een jong plantje. 

Door het creëren van een heus kinderparadijs(je) kunnen we een kleine bijdrage leveren dat de jeugd het leuk gaat vinden om bezig te zijn in een tuin.
Er zijn vele ideën en voorbeelden, hieronder enkelen:

 

Geef kids een eigen moestuin.
Geef ze een grote bak met aarde of maak een stukje tuin vrij. Zaai makkelijk groeiende gewassen, ook met kleur. 

Maak een evenwichtsparcours.
We kennen het allemaal nog wel van vroeger; je evenwicht bewaren op een boomstam of balk. Zet een paar lage boomstronken neer of stapel overdwars wat balken op elkaar.

Bouw een geheime tuin.
Creëer een plek in de tuin omringd door planten en een open plek in het midden. Betegel het of leg er gras neer. Zorg voor een kleine opening, zodat ze eigen geheime tuin hebben. Geef ze hier wat lekkers of stop af en toe een briefje door de planten heen.

Maak een heus kunstwerk in de tuin.
Met kleurrijke eenjarige een eigen ontwerp laten maken en dan, of inzaaien, of inplanten met eenjarigen. Met extra potgrond gaat dat goed.

Bedenk een stenenmuseum.
Verzamel stenen in allerlei soorten, maten,kleuren en vormen. Kies een stukje tuin waar de stenen uitgestald kunnen worden. Komt dat zien, komt dat zien.

Maak een tipi van bamboestokken
Maak er eentje van bamboestokken of andere lange stokken en laat ze begroeien met bv. stamslabonen, snijbonen, klimplanten of zonnebloemen. Binnenin is het domein van de kids waar ze kunnen eten, drinken, chillen.