Maashorst

Opentuinendag, 17 juni

De tuinen waren er weer klaar voor! Zaterdag 17 juni vond weer onze jaarlijkse opentuinendag plaats. Deze keer was dat in Uden, gemeente Maashorst.

Een 7-tal tuinen openden hun tuindeuren waaronder natuur-, groente- en siertuinen. Om 10 uur waren de tuinen open voor bezoekers, maar vòòr 10 uur meldde zichal  de eerste bezoekers en bij een aantal tuinen waren de laatste bezoekers pas om half 6 weg. Kortom, een hele mooie dag en een geslaagd evenement. Zo'n 300 bezoekers bezochten de 25e editie van de Opentuinendag in Uden.

'Het was erg gezellige geweest', 'geen tijd gehad om een boterham te eten', 'veel mensen gesproken'. Zomaar een paar uitspraken van deelnemers, wat getuigd van een geslaagde dag. 

De tuinen lagen er dan ook schitterend bij, waarvoor dank aan de deelnemers. Ook de bloemstukken in de ruime tuin van de familie van Donzel kregen bekijks. Koffie en thee was in de tuin met schaduwrijke zitjes te verkrijgen van de familie van de Sanden. 

Onder 'Foto's' staan 3 albums met meer foto's van de opentuinen route waaronder eentje met alle bloemstukken.

  Deze tuinen waren opengesteld voor publiek:

   

  • 'dn Hof van de Toekomst', Hoevenseweg 3a  Uden.
   Van IVN Uden is dn Hof een perceel waar deelnemers tuinieren volgens principes van permacultuur. Ieder teelt zijn eigen groenten, fruit, kruiden, bloemen. Deze tuin is ontworpen volgens de principes van permacultuur. Er is geen kaal stukje grond te zien alles is begroeid, vele milieuvriendelijke technieken worden uitgeprobeerd voor praktische doeleinden. O.a. groenten telen op basis van de hugel methode of het gebruik van 'olla' potten voor het geven van water.
  • fam. van Vliet, Lentemorgen 43  Uden.
   Een mooie, al 20 jaar oude tuin, borders in blokvorm met verschillende bladvormen en kleuren, bomen en een boom vol met rijpe, onbereikbare kersen. In de voortuin grote blokken Ilex waarin bijen op zoek waren naar de superkleine bloemtjes. 

    

  • fam. Rovers, Hulstheuvel 11  Uden.
   Een grote mammoetboom stond er te pronken midden in een oase van groen. De in 2000 door Nico zelf aangelegde tuin staan vooral coniferen en is in de afgelopen jaren steeds meer heesters en loofbomen gaan gebruiken. Kleur van vaste planten staan subtiel tussen al het gote groen.
   En als je in de tuin een boom om wilt zagen kan je er ook iets anders mee doen.
  • fam. Geurts, Groenewoud 4  Uden
   Maarten Geurts is hovenier en heeft deze tuin ook zelf ingericht. Een prachtige tuin bij een monumentale woning. Door de rijkelijke en bewuste keuze van beplanting valt deze tuin ook goed te onderhouden. Enkele niet alledaagse bomen o.a. een Chimonanthus, Winterzoet met vruchten waarvan de bloemen op het kale hout bloeien.
    
  • fam. van Donzel, Bedafseweg 20  Uden 
   Een deel van deze tuin is in 2022 heringericht met het oog op minder onderhoud. Een strak ingerichte tuin met enkele siergrassen achter het het huis. Een boerderijtuin, waarin ook de bloemstukken te zien waren.
  • fam. van de Sanden, Bovenkampweg 1b  Uden
   Deze riante tuin bestaat uit kamers van beukenhagen, hedera, doorkijkjes en wilde bloemenweiden. her en der stonden keramieke beelden opgesteld. Hier wordt alleen biologisch getuinierd waar achterin ook een grote groententuin is, die eveneens geheel biologisch wordt beteeld. Onder de begroeide pergola's en dakbomen was het heerlijk pauzeren op deze zonnige, warme dag..
    
  • fam. Willems Bitswijk 26  Uden
   Een kleine achtertuin met heel veel aparte en mooie vaste planten. Bij de ingang verschillende soorten clematissen. Jaarrond is hier wel wat te beleven, de hobby in planten straalt er vanaf. Dat ze hobby er in hebben is al te zien aan de voordeur, er is een huisbel èn een tuinbel.

  Vlaggen en bordjes wezen ons de weg welke tuinen er meededen. Het was een mooie inspirerende tuindag geweest waar vele bezoekers van genoten.