Maashorst

Tuin van familie Wijnhoven

Juli 2017.
De familie Wijnhoven hebben 25 jaar geleden deze woning gekocht. De tuin was toen een weiland, zij hebben met een schets, de tuin stap voor stap aangelegd. Zij willen nu een tuin die minder onderhoud vergt. Doordat zij enkele onderdelen in de tuin willen verwijderen, kan gekeken worden naar een nieuwe structuur en mogelijkheden voor een onderhoudsarme tuin

DE OPBOUW VAN DE TUIN

De tuin heeft 3 verschillende soorten vijvers: 
een koivijver, een lelievijver en een goudvisvijver waarin een beekloop van 12 m uitkomt.

Voor het tuinhuis wat achterin de tuin staat, staan karakteristieke dakplatanen. Tegen de inkijk van de buren staat een rijtje leilinden, deze moeten net als de dakplatanen en de koivijver behouden blijven.

De tuin heeft een Japanse / landelijke sfeer.

ONDERHOUD VAN DEZE TUIN

Door de optimale opbouw van de beekloop en het gebruik van beplanting die het goed doet in deze natte habitat, groeit de beekloop snel dicht. Voor een goede doorloop van het water dient deze vrijgehouden te worden van beplanting. Dit vergt veel onderhoud. Ditzelfde geld voor de natuurlijke vijver.

Met uitzondering van de terrassen, is de tuin verhard met een half verharding. Maar in de loop der jaren verzameld zich tussen de steentjes zand en groeien er steeds vaker onkruiden in.   

Door  verschillende soorten beplanting samen in een plantvak te plaatsen moet rekening gehouden worden met de verschillende groeiwijzen. Dat vergt meer onderhoud, dan wanneer  plantvakken toegepast worden met grotere groepen beplanting van 1 soort. 

De Buxus en de coniferen hagen moeten twee maal per jaar gesnoeid worden. De hagen geven structuur aan de tuin en daarom erg belangrijk. 

INSPIRATIE

Zichtlijn

Vanuit de woning is een zichtlijn aanwezig naar het tuinhuis met de dakplatanen. 
Deze zichtlijn kan versterkt worden door een nieuw waterornament, bijvoorbeeld waterschalen op een lijn.  

 
Water is erg belangrijk voor de familie Wijnhoven. Het geeft een rustgevend geluid en trekt veel vogels aan.

Meer rust

Denk ruimer, door grotere ruimten toe te passen in een tuin ontstaat er meer rust. De bestrating onder de dakplatanen oogt erg klein. Door het zitje in te kaderen met een haagje voelt deze nog kleiner aan. Het terras met de  dakbomen en de koivijver zouden onderdeel kunnen worden van een ruimte. Zie inspiratie schets.
 

Onderhoudsvriendelijk

Deze tuin moet onderhoudsvriendelijker worden, daardoor vervallen enkele onderdelen van de tuin, die veel onderhoud vergen, zoals de beekloop, halfverharding en de natuurlijke vijver.

Door ter plaatse van de terrassen grotere tegels te gebruiken is er minder last van onkruid groei in de naden. 

Bestaande klinkers kunnen hergebruikt worden voor de paden in de tuin.

Structuur

De hagen in de tuin geven structuur en zouden hergebruikt kunnen worden om deze structuur te versterken in een nieuw ontwerp. Samen met heesters en bomen maken deze structuur makers ook van de tuin in de winter, een plaatje.

Ook de koivijver geeft structuur en kan qua vorm en hoogte ingepast worden. Het is leuk om naar de vissen te kijken, de rand van de vijver zou een onderdeel kunnen worden van een zitrand.

Duurzaamheid

De tuin heeft nu een duurzaam  karakter dit moet behouden blijven. Met hergebruik van materialen kunnen mooie muurtjes gemaakt worden.

Het hemelwater van de overkapping komt in de tuin. Door de habitat aan te passen kunnen er planten voor natte bodem of zelfs moerasplanten groeien.

Zorg voor een zonnige en beschutte plek, graaf bijvoorbeeld een stuk vijverfolie in (diep 60 cm), zorg voor een overloop en vul het gat met 1 deel turfstrooisel en 1 deel perliet.

Planten die je zou kunnen gebruiken zijn:  
Sarracenia, Drossera (angelica, intermedia, rotundifolia, filiformis), Darlingtonia, Spirea, Lythrum, Hosta, Cardamine tratensis e.d. Bij droog weer de bodem wel nat houden!

Erfafscheiding

Sommige heesters van de coniferen haag zijn aan vervanging toe. Familie van Wijnhoven vroeg mij een andere mogelijkheid voor een houten erfafscheiding. Ik heb gezocht binnen de sfeer van de huidige tuin, zie hier enkele foto's. 

Hardhouten palen van bijvoorbeeld kastanje hout geeft een speels effect. 
De palen zijn niet allemaal even recht, maar dat is ook het leuke van deze oplossing. 

Op de volgende foto zijn vlechtschermen toegepast met stammen van bomen als draagconstructie. 
Een combinatie van hout en groen. Kies voor een leiboom van taxus of Thuja voor een wintergroen beeld.

Of ga op de Japanse toer en kies voor Bamboe. Dit is wel een kostbare oplossing. Deze oplossing geeft de tuin een wat meer nettere en moderne sfeer.

Beplanting

Kies je voor onderhoudsarm, dan kies je voor grote plantvakken met grotere groepen vaste planten, siergrassen met solitairen. Dit geeft rust in de tuin, maar heeft een modernere uitstraling.

Maar wil je een landschappelijke tuin, wat doe je dan? Dan kies je voor een combinatie van siergrassen of een prairiebeplanting.

.

.

Prairiebeplanting zijn met uiterste zorg geselecteerde vaste planten en siergrassen die goed tegen droogte kunnen, deze worden in een lavasubstraat gezet, zodat onkruid geweerd wordt.

Kijk eens naar deze voorbeeld tuinen bij: Lageschaar, Lianne's siergrassen.

.

Wil je een combinatie van bestrating en beplanting, wat vindt je van deze tegels. 
In dit geval is het de bedoeling dat de siergrasjes, kruiptijm of Sedems blijven staan!

Inspiratie in overvloed, nu een keuze en een goede combinatie maken van enkele ideeën en omzetten in een totaalplaatje.

Ik wens de familie Wijnhoven veel succes met hun tuinplannen.