Maashorst

Tuin van familie Hoefnagel

Familie Hoefnagel heeft hun grote tuin verdeelt in twee percelen. Op het tweede perceel is hun nieuwe woning in aanbouw. Een tuin volop uitdagingen in de vorm van bezonning en privacy.

Zij hebben gekozen voor een schetssessie waarbij ik samen met hun mogelijkheden heb onderzocht voor hun tuin. Zie hieronder het resultaat. Uiteraard zal deze snelle schets in een eventueel volgend stadium verder doordacht en uitgewerkt moeten worden.

SCHETSSESSIE

 

VOORTUIN

De voortuin ligt op het zuiden, dit is dé plek voor een zonterras en een kruidentuin nabij de keuken. Als we de voortuin gaan indelen zien we dat deze verschillende functies heeft, namelijk: oprit, toegang tot de voordeur, terras en tuin. Privé en semi privé lopen hier door elkaar heen. Dit vergt een oplossing voor het terras. Men moet hier heerlijk kunnen zitten zonder dat voorbijgangers het terras kunnen zien.

Semi transparante afscheiding
Ik heb hier gekozen voor een semitransparante afscheiding van houten palen. Voor de houten palen kunnen klimplanten aangebracht worden. De afscheiding is zo geplaatst dat het zicht vanaf het terras door de tuin geleid wordt, maar dat degene die bij de voordeur staat geen zicht heeft op het terras. De blikken vanaf de straat worden tegengehouden door een heesterborder nabij de poort.

Ronde borders
Gekozen is voor een vloeiend lijnenspel. Deze ondiepe, maar brede voortuin geeft op deze manier ruimte aan heesters met vaste planten en siergrassen. De ronde borders kunnen deels in het midden van de tuin liggen en deels aan de randen. De verkeersruimte die overblijft kan ingevuld worden met bestrating, half verharding of gazon.

Boom
De boom in de voortuin is voor het terras gesitueerd om te zorgen voor schaduw in de hete zomers van tegenwoordig. Voor meer zon op het terras, kan de boom ook in de heesterborder geplaatst worden. Kies een boom uit, die als deze geheel volgroeit is ook nog in de tuin past. Een boom met transparante kroon geeft minder schaduw en is dus minder aanwezig. Een boom met een mooi accent in de vorm van bloesem, bessen en/of herfstkleur geeft de tuin iets extra’s.

Kies je voor een boom in een kleine tuin, zijn dit enkele opties.

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ - 6 tot 9 meter met een mooie oranjerode herfstkleur, Cornus mas - 5 á 6 meter met gele bloemen in februari/maart, verschillende malus soorten, Acer griseum - heeft een mooie afschilferende bast, enkele Prunus soorten, bijvoorbeeld Prunus spire - deze bloeien mooi in het voorjaar, Styrax japonicus - 10 tot 15 meter.

E.e.a. in verhouding met de grootte van de tuin.

ACHTERTUIN

Om één sfeer te creëren in de tuin is ook in de achtertuin gekozen voor vloeiende en ronde vormen. De achtertuin ligt op het noorden. Een terras aan de bestaande karper vijver met waterval geeft rust in de tuin en camoufleert het geluid van de buren. Deze kleine binnentuin ligt hoofdzakelijk in de schaduw. Ik raad aan te observeren of de zon nog plekken raakt in deze tuin, daar kan dan de mediterrane beplanting een plekje krijgen.

BEPLANTING

Er is al veel beplanting opgepot om deze in de nieuwe tuin weer een plekje te geven. Bamboe en de palmbomen zijn bij uitstek planten en bomen voor een mediterrane sfeer.  Zet deze beplanting op een zonnige maar beschutte plek waar ze het goed zullen doen. Combineer deze beplanting met sterke vaste planten die een mediterraan uiterlijk hebben, zoals: Tijm, Lavendel, Toscaanse jasmijn -wintergroene klimmer met in de zomer een heerlijke geur, Brandkruid - dit is een mooie en makkelijke groenblijvende vaste plant met aan de bloemstengels in etages lichtgele bloemen in etages. Voor in potten geeft de Oleander de perfecte sfeer.

Veel succes met de nieuwe tuin!
Carla Rovers

Carla Rovers Vormgeving stad en landschap
Peelstraat 29, 5446 NA Wanroij
06-41940524
info@carlarovers.nl
Voor meer informatie: www.carlarovers.nl