Maashorst

Tuin van mevr. van Duijnhoven

Mevrouw van Duijnhoven is pasgeleden verhuist naar een woning met een kleinere tuin. Maar als je altijd tussen veel planten geleefd hebt, is deze stenen massa geen prettige plek. Daarom vroeg ze mij om advies. Advies om van deze stenen massa een groene oase te maken.

 

ADVIES

Looplijnen

Iedereen zou moeten doen wat mevrouw van Duijnhoven wil doen. Bestrating eruit en beplanting erin. Maar functionaliteit staat voorop. Het terras onder de overkapping blijft en een pad is wel nodig in deze tuin. Het pad loopt van de achterdeur naar berging en van de berging naar de poort. Maak de route zo kort mogelijk! Houdt bij het uitzetten van het pad er rekening mee dat de fiets makkelijk in en uit de berging gehaald kan worden. Via deze route kan ook de border onderhouden worden. Maak een pad dat veelvuldig gebruikt wordt niet te smal, een meter is hier voldoende. Voor de deur van de berging, met betrekking tot de fiets, mag het pad iets breder zijn.

Door voor het pad een materiaal te kiezen dat het regenwater goed doorlaat, zoals hier op de foto wordt de sfeer van de groene oase versterkt. De voegen kunnen worden opgesierd door bijvoorbeeld een kruiptijm.

De bestaande bestrating behouden? Haal dan de klinkers en het gele zand eruit en vul de open plekken met bemeste grond en beplanting, zoals te zien is op onderstaande foto.

Wanden verbloemen

Wil je wanden of muren op ooghoogte aan het zicht onttrekken gebruik dan bijvoorbeeld klimplanten. De zuidmuur van de berging zou beklommen kunnen worden door een kiwi of druif. De stenen muur op het oosten, daar zou een Clematis of Akebia Quinata niet misstaan. De Akebia bloeit van mei tot en met juli met paarse bloemen. Let wel op welke klimplanten je koopt. Je hebt klimplanten die ondersteuning nodig hebben, of planten die zelf hechtend zijn, zoals klimop en de wingerd. Neem de juiste voorzorgmaatregelen.

Een tweede optie zou kunnen zijn een leiboom te kiezen, eentje waarbij het bladerdek laag begint, zoals deze horizontale leiboom appelboom. Maar niet alleen fruitbomen worden zo geleidt, ook de linde, plataan, moerbij e.d. kunnen op deze manier een muur (gedeeltelijk) verbergen.

Accent in de tuin

Kies vanuit een ruimte in de woning een punt in de tuin waar een accent zou kunnen worden aangebracht. Omdat dit niet zo’n grote tuin is kan gekozen worden voor een kleine boom of een grotere struik.  Bijvoorbeeld een boom of struik die in het voorjaar bloesem geeft en/of in de herfst een mooie herfstkleur heeft.

En leuke blikvanger zou kunnen zijn een Acer palmatum met zijn mooie herfstkleur, of een dwerg paardekastanje met geel roze bloemen in mei en juni en gele herfstkleur, of de Cersis sinensis met bloei op de kale takken.

Wuivende siergrassen

Voor een onderhoudsvriendelijke tuin kunnen grassen toegepast worden in combinatie met sterke vaste planten. Het grootste gedeelte van de border ligt in de schaduw van de schutting op de erfgrens. Siergrassen voor de halfschaduw zijn o.a.:  Zegge (Carex foliosissima ‘Ice dance’), Plataargras (Chasmanthium laitifolium, Hakonechloa macra, Veldbies (Luzula nivea) of de Blauwgras (Sesleria autumnalis). Deze grassen kunnen gecombineerd worden met o.a. Duizendknoop (Persicaria) soorten, Zonnehoed (Rudbeckia) voor in de meer zonnigere plaatsen, Kattenkruid (Nepeta). Kies in een kleinere tuin niet te veel verschillende soorten, 5 tot 7 soorten is genoeg om een spannende border te maken als wel ook een eenheid in de border te verkrijgen. Maak groepen van 5 tot 15 stuks voor een overzichtelijk onderhoud.

Voortuin

Mijn advies voor de voortuin zou zijn: behoudt de bomen. Zet onder de bomen een goede bodembedekker zoals bijvoorbeeld de Geranium of de Gevlekte dovenetel met lage groenblijvende siergrassen (b.v. een Zegge of Leliegras). Enkele solitaire siergrassen zoals het reuzen vedergras zorgen voor transparantie op ooghoogte.

Je zou ook voor een statement kunnen gaan en voor 1 soort kiezen, zoals op onderstaande foto.

 

Veel succes met de nieuwe tuin!

Carla Rovers

   Carla Rovers Vormgeving stad en landschap
   Peelstraat 29, 5446 NA Wanroij
   06 - 4194 0524
   info@carlarovers.nl
   Voor meer informatie: www.design.carlarovers.nl