Maashorst

Tuin van familie Delissen

Oktober 2016.
Familie Delissen heeft een bestaande woning gekocht met tuin. De tuin is verwaarloost, bomen en heesters zijn al een tijdje niet meer gesnoeid. Deze bomen en heesters nemen te veel ruimte in beslag.

Kortom de tuin moet worden aangepast aan de nieuwe bewoners, aan hun wensen en aan hoe zij gebruik willen maken van de tuin.     

INVENTARISATIE

Belangrijk is dat je door de bomen wel het bos gaat zien. Kijk aandachtig naar de bestaande bomen en heesters en besluit welke je wilt laten staan en welke dat je wilt rooien. Let hierbij op vorm van de boom, bladverkleuring, of de boom of heester wintergroen blijft, bloesem heeft en de plek van de boom of heester e.d.

Let ook op de bezonning, wil je meer zon in je tuin, haal de boom weg die de zon blokkeert. Groeit een boom of heester slecht en wil je deze toch behouden, vraag aan een vakman hoe je deze boom of heester weer in vorm kunt krijgen.

Rooi niet zomaar alle bomen, bomen geven hoogte, beschutting tegen regen en zon en sfeer aan de tuin. Elke boom is waardevol, plant je een nieuwe boom duurt het lang voordat die weer dezelfde grote heeft dan een boom die er al jaren staat!

 

OPNIEUW INRICHTEN

Wellicht ga je als nieuwe bewoner de tuin anders gebruiken. Maak voor jezelf een lijstje hoe je de tuin wilt gaan gebruiken, welke sfeer je in de tuin wilt en welke elementen je in de tuin wilt integreren.

Maak hiervoor een lege ondergrond c,q. tekening van je tuin met alleen de bomen, heesters en andere elementen die je wilt behouden. Bepaal het aantal en plaats van de terrassen aan de hand van de bezonning van je tuin. Geef de looplijnen van de woning naar tuinhuis, poort of garage aan.  Zoek naar een structuur of patroon voor je tuin. Deze structuur geeft de tuin ook in de winter ruggengraat. Voor de structuur kun je bijvoorbeeld (groenblijvende) hagen, bomen, lijnvormige elementen zoals pergola's e.d. gebruiken. Zie foto 3.

De sfeer wordt bepaald door o.a. het gebruik van de beplanting. Wil je een moderne tuin, gebruik dan grote groepen beplanting, ga je voor een losse sfeer plant de planten dan in kleinere groepen van bijvoorbeeld 3 of 5 stuks.   Zie foto's 4

Maak een tuin spannender door geen hele lange zichtlijnen te maken, maar onderbreek die zichtlijnen eens met hagen (structuur) en maak tuinkamers. Maak accenten in de tuin, zodat je elk jaargetijden in de tuin kunt terug zien.

Houdt er rekening mee dat je in de herfst en wintermaanden de tuin vaak vanuit binnen ziet. Breng daarom de tuin zoveel mogelijk naar binnen door beplanting zo dicht mogelijk bij een raam of openslaande deuren te plaatsen en gebruik te maken van zichtlijnen van binnen naar buiten.

VERLOREN HOEKJE 

Laat je niet leiden door de indeling van de tuin die is gemaakt door de vorige bewoners. Een zijtuin kan gemakkelijk bij de achtertuin getrokken worden, waardoor je meer 'gebruikstuin' over houdt. In het geval van de tuin van familie Delissen krijgt men er een plekje in de middagzon voor terug. Een goed idee van de familie Delissen!

 

ERFSCHEIDING

Rooi je veel heesters en bomen op de erfscheiding omdat deze in de loop der jaren te breed zijn/is geworden? Privacy is erg belangrijk. Een haag of houten schutting beslaat minder ruimte in de tuin, maar geeft ook minder diepte in een tuin.

Kortom, maak keuzes wat jullie willen behouden en combineer deze samen met jullie wensen tot een mooie tuin. Makkelijker gezegd dan gedaan....... Veel succes!