Maashorst

Tuinenreis, 24 juni

Zaterdag 24 juni zijn we met ruim 40 mensen naar Gelderland vertrokken voor ons jaarlijks tuinenreisje. In Kesteren bezochten we 2 mooie en verschillende tuinen en in Ede bezochten we de kwekerij Hessenhof. Vele van ons gingen met pantjes weer terug naar huis.

De dag sloten we af met een diner in 'Het witte huis' in Zeeland. Het was een mooie en zonovergote dag geweest.

In de 1e tuin kregen we heerlijke Betuwse koek geserveerd bij de koffie, in een pdf document kun je dit recept downloaden.

Meer foto's van deze dag in het fotoalbum waar 3 mapjes staan

Tuin van Hendrik en Hanneke Zaayer in Kesteren.

We werden ontvangen door Hendrik en Hanneke tracteerde ons ons op koffie / thee met heerlijke zelfgebakken koek. Hendrik leidde ons door zijn tuin en vertelde hoe zijn tuin tot stand is gekomen. De tuin (zo’n 3/4 hectare) is een formele tuin die zich kenmerkt door diverse grotere en kleinere tuinkamers. Het geheel wordt omringd door een uitgekiend aangelegd hagenpatroon. Hendrik en Hanneke hebben zich onder andere laten inspireren door de tuinen van Sissinghurst in Groot Brittannië. Zo is er een witte tuin en een tuin in de kleuren van de ondergaande zon, mooie zichtlijnen met spannende doorkijkjes en een kleine bongerd. Een tuinkamer met hagenpatroon is vervangen door een vijver, vw buxusmot. Een hoek is ingericht voor de vogels en  insecten, want hoe meer soorten planten en struiken, hoe meer soorten solitaire bijen.

link Hendrik en Hanneke Zaaijer

Geerte's tuin in Kesteren.

De woonboerderij van Geerte en Bart Hoefakker met achterliggende kapschuur, is gelegen op een perceel van bijna 8000 m2. Naar eigen ontwerp en beheer, is er een sfeervolle liefhebberstuin gerealiseerd die, ondanks zijn jeugdigheid, al een zeer volwassen uitstraling heeft.

In de bloeiende, kleurrijke tuin zijn o.a. borders in Engelse sfeer met een mooie zichtlijn, een vakkentuin, diverse andere borders op kleur, een moes-, kruiden- en pluktuin, een fruittuin, een tuinkas en grasvelden. Daarnaast bevinden zich op het perceel diverse terrassen, een pruimenboomgaard, een schapenweide en een windsingel.

Wat vooral opviel: de vele tafels met schikkingen van planten in pot, elke tafel een ander kleurthema.

www.Geertestuin.nl

Kwekerij 'De Hessenhof' in Ede.

De Hessenhof van Miranda en Hans Kramer is een biologische vaste plantenkwekerij die inmiddels tot ver over de landsgrenzen bekendheid geniet. De planten worden op een biologische wijze gekweekt: er komt geen bestrijdingsmiddel aan te pas. Wat uiteindelijk gekocht kan worden zijn sterke en natuurlijke planten die voor een lange tijd mee kunnen.

Er wordt geen turf gebruikt bij het opkweken van de planten. Het proces van turf winnen is schadelijk voor de natuur en de turf bezit geen voedingsstoffen. Daarom is de Hessenhof overgestapt op bladaarde, wat zij zelf composteren. Omdat bladaarde wel voedingsstoffen bezit, kan de kwekerij sterke planten kweken.

Op de plantenkwekerij  zijn altijd minimaal 2500 soorten te zien zijn in de verkoopbedden. Kwekerij de Hessenhof verandert dit assortiment wekelijks, wat mogelijk wordt gemaakt door het moederplantenbestand dat bestaat uit ruim 6000 soorten! Uit dit bestand putten zij alle soorten die op de verkoopbedden komen te staan.

Vele van ons gingen met plantjes naar huis.