Maashorst

Tuin van familie Ruijs

Maart 2018
De familie Ruijs heeft hun woonboerderij gesplitst in 2 woningen. Zelf gaan ze in het achterhuis wonen. Het achterhuis is geheel verbouwd en nu is de tuin aan de beurt.

De tuin moet net als de woonboerderij gesplitst worden. Er moet rekening gehouden worden met voldoende oppervlakte tuin voor beide woningen. De linker woning (het voorhuis) heeft de tuin hoofdzakelijk op het zuiden (linkerzijde van de woning). Het achterhuis heeft de tuin op het westen.

Om een zo bruikbare en efficiënte achtertuin over te houden bij het achterhuis adviseer ik de scheiding evenwijdig aan het pad of perceel te laten lopen.

De tuin van familie Ruijs moet net als de woning levensloopbestendig zijn, dat wil zeggen onderhoudsarm, maar zeker niet zonder sfeer!

 

VOORTUIN

Voor de beide woningen is een gezamenlijke voortuin gepland, voor een uniforme aanblik. De familie heeft een oude gemetselde bloembak, die ze graag een speciale plek willen geven in de voortuin. Ze stelde zelf voor, om deze voor het grote raam in de voorgevel te plaatsen. Door deze eyecatcher verhoogd aan te brengen en in een rechthoek van bijvoorbeeld grind te leggen krijgt deze de eer die het verdient. 

ACHTERTUIN

De achtertuin is langer dan dat hij breed is, door tuinkamers toe te passen wordt deze lengte onderbroken. Door een zichtlijn te maken door alle tuinkamers houdt je zicht op het aangrenzende landschap.

Tuinkamers

Deze tuinkamers kunnen ieder apart worden ingericht met een eigen functie, zoals een bloementuin aan het terras bij de woning, een boomgaard in de tweede tuinkamer en een terras grenzend aan het landschap. 

De tuinkamer het dichtst bij de woning krijgt een terras met een bloemenborder. Verder van de woning af zal gekozen worden voor een onderhoudsarme beplanting.

De bomen in de (fruit-)boomgaard kunnen zo geplaatst worden dat de zichtlijn vrij blijft. Door de bomen in een bloemenweide te plaatsen, is gedacht aan minimaal onderhoud en een overgang naar het landschap.

Achter in de tuin kan ook een terras geplaatst worden, met uitzicht over de weilanden.

Scheidt de tuinkamers met structuurmakers, zoals hagen en heesters.

Zichtlijnen

Maak gebruik van verschillende zichtlijnen, dichtbij en veraf. Dicht bij de woning kan gedacht worden aan een (kunst)object in een zichtlijn vanuit de woning en het terras.

De zichtlijn kan benadrukt worden door bijvoorbeeld een verhoogd vlonder pad door de boomgaard. Op deze manier worden de verschillende tuinkamers met elkaar verbonden.

De oprit

De oprit wordt nauwelijks gebruikt, de auto wordt geparkeerd zijdelings van de woning. Dit geeft de mogelijkheid het pad bij de tuin te betrekken, waardoor de tuin groter lijkt. Door het pad of karrespoor een groen karakter mee te geven doet deze mee met de tuin en is het geen storend element meer.

Met vriendelijke groet,

Carla Rovers.