Maashorst

Tuin van familie Zegers

Het boerenerf was vroeger een dynamisch geheel, met verschillende erven ‘voor’ en ‘achter’ de boerderij en het erf was in dienst van de bedrijfsvoering en zelfvoorzienendheid van de bewoners. Ieder erf was uniek en het landschap vormde altijd het uitgangspunt. Vanuit dit basisprincipe kunnen nieuwe invullingen van het boerenerf het huidige landschap verreiken en tegelijkertijd nieuw leven inblazen in het buitengebied.

Ik help je graag om tot een passend ontwerp te komen voor jouw boerderijtuin, waarin oud en nieuw elkaar kunnen versterken. Want ieder boerenerf is uniek en verdient het om met aandacht te worden ontworpen, het zit hem in de details.    

Carla.

Juni 2016.
Familie Zegers wil graag naar een nieuwe indeling voor hun voortuin. Hun boerderij is gelegen in het buitengebied van Zeeland. Omdat er buxusmot is geconstateerd in de buxushaagjes, willen zij deze verwijderen. Nu willen zij de voortuin opnieuw indelen in de sfeer van een boerderijtuin. Rekening moet worden gehouden met een schaduwrijke tuin op het noord/westen en een onderhoudsvriendelijke tuin.

Hoe herken je buxusmot?

Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in je buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.
Er zijn middelen in de handel om buxusmot te bestrijden (bijvoorbeeld: TOPBUXUS HEALTH-MIX "On natural base", bruistablet, 10 tabletten voor totaal 100m2 Buxus, lees hierbij goed de gebruiksaanwijzing), maar of deze middelen helpen?
Wil je de haagstructuur behouden, dan kun je in de plaats van buxus ook Ilex Crenata gebruiken. De Ilex Crenata groeit wel sneller dan de buxus.

Boerderij gelegen op het kampenlandschap

Boerderijen gelegen op verschillende plekken in Nederland, hebben een eigen gebiedsafhankelijke indeling van het erf. De boerderij van de familie Zegers ligt in een Kampenlandschap. In een langgerekte strook van zuidoost naar noordwest loopt de Peelhorst over Uden en Zeeland. Vanaf de Vroege Middeleeuwen liggen op deze hogere dekzandrug akkercomplexen. De bebouwingstructuur in dit landschappelijke gedeelte wordt gekenmerkt door kleine clusters van boerderijen grenzend aan open akkergebied. Het beeld is kleinschalig en afwisselend, dit landschap herken je aan het besloten karakter.

Bij elk landschapstype horen bepaalde landschapselementen, zoals in dit geval boomrijen, solitaire bomen, boomgaard, knotbomen, graskruidenrand, natte oever, weide, houtsingel. Een boerenerf zou je met deze landschapelementen kunnen inrichten. Zo sluit je boerenerf goed aan op het aanliggende landschap.

Van vroeger uit had een erf een tweedeling, 'achter' en 'voor'.
Achter was voor het boerenbedrijf en voor was een nutstuin met de moestuin en/of een pluktuin. Tegenwoordig hebben vele boerderijen geen agrarische functie meer, zo ook de boerderij van familie Zegers.
De voortuin is hier een siertuin.     

Door de kastanjebomen aan de overzijde van de weg is er genoeg hoogte in de omgeving van de tuin aanwezig.

De familie heeft voorheen gekozen voor een structuur van haagplanten. Door deze goed bij te onderhouden en snoeien, heeft de tuin altijd een verzorgde uitstraling.
In de plaats van haagstructuren kun je ook kiezen voor andere beeldbepalende elementen, zoals groenblijvende heesters en grassen.

De bestaande tuin heeft een invulling die verwijst naar de klassieke franse tuinen. De klassieke of franse tuin wordt vaak gekenmerkt door symmetrie en een centrale as met een groots uitzicht en accentpunt. De ruimtes zijn ingedeeld in vierkanten, rechthoeken en (half)ronde vormen. Hagen en vormsnoei worden veel ingezet, evenals herhalende beplanting.

Omdat de familie Zegers de tuin opnieuw wil inrichten is een andere aanpak misschien wenselijk. Ik stel voor met beplanting de landschappelijke sfeer van de omgeving proberen na te bootsen. Hiervoor gebruik ik 'natuurlijk' ogende beplanting. Door losse beplanting te combineren met structuurbeplanting en verschillende bladvormen en kleuren te combineren komen we dan tot een verrassend beeld.

MIJN ADVIES

Voor een heel jaar rond groen en aantrekkelijke voortuin adviseer ik een combinatie van groenblijvende grassen en heesters voor de (half)schaduw. Bijvoorbeeld siergrassen: Carex morrowii (zegge), Luzula sylvatica (veldbies) en deze te combineren met laagblijvende sierheesters met contrasterende kleuren, zoals bijvoorbeeld: Leucothoe (donkergroene bladeren en een mooie paars rode verkleuring in de herfst). 

Onderhoud: Groenblijvende siergrassen hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Heesters zoals Lecothoe snoei je na de bloei, zodat de vorm behouden blijft.

Leuk is het om in de tuin een verwijzing te plaatsen naar het boerenleven van weleer, bijvoorbeeld in de vorm van een waterput, passend bij het moderne uiterlijk van de voortuin.