Maashorst

Najaars plantenruilbeurs

wanneer:   zaterdag 17 september
waar:          bij Geertje Zegers, Nabbegat in Zeeland
 

Een plant voor een plant principe. Hier vond je plantenliefhebbers die planten delen, kweken of stekken om te ruilen. Alles was welkom, van tuinplant, groentenplanten, vijverplant, zaailingen, kuipplanten noem maar op. Hoe gekker hoe leuker.

Een gezellige bijeenkomst bij Geertje met een gevarieerde verzameling van planten: plantuitjes, stekjes, zaden, herfstbloeiers, siergrassen, vetplanten. Dit alles met gesloten beurs. De eigen tuin van Geertje bood een heerlijke verzameling van bloeiende planten die volop belangstelling kreeg. Dit alles onder het genot van en een heerlijke kop koffie met een plak cake in de hand en een warm zonnetje.

In het Fotoalbum nog meer foto's.

Op de ruilbeurs verkregen. Wie weet hoe de plant heet met de groene zaaddozen en een oranje-achtige boon erin?  Laat maar weten.
met vriendelijke groet, Diny

Inmiddels is de naam van de plant bekend: Staphylea Pimmata, Pimpernoot.
Dank voor de reactie.

Staphylea Pimmata, Pimpernoot. is bekend onder een uitdagende naam. Geveerde Pimpernoot of Staphylea pinnata is een kleine boom die in mei grote witte bloemtrossen draagt, deze hangende trossen kunnen wel 15 centimeter lang worden. De bloemen zijn erg geliefd bij bijen en vlinders.
De bladeren zijn frisgroen en verkleuren in de herfst naar felgeel. Na de bloei komen er eetbare nootjes aan de struik. Omdat niet alleen de nootjes maar ook het blad van deze boom eetbaar is, wordt hij ook vaak in voedselbossen geplant. Snoeien is geen probleem waardoor deze boom niet hoger hoeft te worden dan 2.5 meter.

Leuke bijkomstigheid van deze boom is dat hij onder meerdere namen bekend staat. In Vlaanderen wordt het de Paternosterbollekesboom genoemd, dit omdat de nootjes werden gebruikt in de paternoster ofwel rozenkrans.
Hier in Nederland nemen we helemaal geen blad voor de mond en wordt hij Klootzakkenboom genoemd. Als je de vruchten ziet begrijp je wel waarom.

treesandshrubsonline.org/site/assets/files/7976/staphylea-pinnata-1.png

Meer informatie over de Pimpernoot