Maashorst

Woorden van dank van Gonnie, Toon, Lotte en Maria en de voorzitter

DANKWOORD VAN DE VOORZITTER

Tijdens de jaarvergadering werd afscheid genomen van Toon Althuizen en Gonnie Zegers.

Toon was 17 jaar en Gonnie 10 jaar actief als bestuurslid. Via zijn werk, eerst bij IBN en later bij de Ergonkwekerij, was Toon een man met veel plantenkennis en ervaring binnen het bestuur. Dit kwam vaak van pas bij de ruilbeurs, excursies en open tuinendag. Mede dank zij Toon werd de open tuinendag jaren geleden in een nieuw jasje gegoten. Het resultaat was/is dat het voor deelnemende tuinen en belangstellenden veel duidelijker werd. Door een uitgestippelde route met alle informatie en veel reclame in de media ging het aantal bezoekers naar grote hoogte.
Toon was ook de man die contacten legde met Groei & Bloei gerelateerde bedrijven zoals een grassenkwekerij, Floris in Terra, een fruittuin, stekbedrijven en mooie tuinen in de buurt. Dat leverde leerzame uitstapjes en excursies op voor de leden. Ook gaf Toon lezingen en een workshop over het vermeerderen van planten door stekken. De laatste jaren was hij de contactpersoon bij het project 'Blij met mijn Tuin'. Hiermee werden leden, bij veranderingen in hun tuin, ondersteunt door Carla Rovers. Ook de ruilbeurzen waren Toon zijn dingetje. Hij kwam altijd met een mooi assortiment aan planten, die ondertussen in veel tuinen van onze leden te bewonderen zijn. Toon was een gedreven bestuurslid, die terecht in het zonnetje gezet werd tijdens de jaarvergadering.
Toon bedankt voor je inzet voor Groei en Bloei Uden. Hopelijk kunnen we nog eens aankloppen als we op jouw vakgebied advies nodig hebben.

Gonnie is ondertussen ook al 10 jaar bestuurslid bij onze vereniging. Een belangrijke taak in de eerste jaren was de invulling en verspreiding van onze nieuwsbrief. Deze taak was op haar lijf geschreven. Ongeveer 6 tot 7 keer per jaar werd deze nieuwsbrief naar onze leden gestuurd. De nieuwsbrief werd onder haar handen professioneler van opzet met o.a. mooie foto’s bij de geschreven teksten. Ook werden lezingen, natuurwandelingen, excursies van IVN en de Vogelwacht opgenomen in de nieuwsbrief. Dit geldt ook voor activiteiten van andere Groei & Bloei-afdelingen
In 2018 kreeg Gonnie ook de functie van secretaresse op haar bordje en werd ze het aanspreekpunt van Groei en Bloei afdeling Uden. Ook het contact met het landelijke secretariaat ging via haar. Als een van de weinige afdelingen heeft Uden een flyer om leden te werven, deze werd mede door Gonnie ontworpen. De ledenadministratie en het contact met nieuwe leden was samen met Mari in goede handen. Toen de bloemschikgroep groter werd nam Gonnie samen met Geertje de coördinatie op zich. Ze stimuleerde en motiveerde leden om deel te nemen aan het bloemschikken. Ook inspireerde ze leden van de groep om deel te nemen aan de ZNKB en Nederlandse kampioenschappen bloemschikken. Dat Gonnie kijk heeft om met bloemen om te gaan blijkt uit de vele prijzen die zij in de loop der jaren heeft gehaald.
Gonnie heel veel dank voor al het werk en tijd die je bij onze vereniging hebt verricht. We zullen je zeker nog eens zien.

Nico Rovers, voorzitter


WOORDJE VAN GONNIE

Op 22 maart nam ik, samen met Toon (Althuizen) tijdens de jaarvergadering afscheid als bestuurslid. Zo’n jaarvergadering is meestal niet de meest boeiende activiteit van een vereniging. En omdat ik diezelfde dag pas terug kwam van een ‘vakantietripje’ had ik me totaal niet voorbereid of nagedacht over die vergadering. Ik hoefde nergens voor te zorgen; moest er gewoon om half 8 zijn. Ik was dus ook totaal verrast toen er zoveel mensen in de Balans aanwezig waren. Een heleboel bloemschikkers zag ik zitten en ook Sia Rutjes van het hoofdbestuur. Fleurige manden met bloemen en een kleurrijk bloemstuk trok de aandacht…. het zag er naar uit dat het een mooi ‘feestje’ zou worden die avond. En een feestje werd het! Herinneringen kwamen weer tevoorschijn.

* Nico noemde een stel activiteiten en zaken waar we als bestuursleden, of ik als secretaris, mee bezig waren geweest in de loop der jaren. We hebben dit altijd als een hecht en enthousiast team gedaan. Het is mooi om dan, zo terugkijkend, te mogen constateren dat er best veel en goed georganiseerde, maar ook vakkundige activiteiten uit voort zijn gekomen, die door de leden goed werden bezocht en gewaardeerd.
* Sia Rutjes mocht Toon en mij een zilveren speld met robijn en een oorkonde uitreiken 'als bewijs van erkenning voor de grote verdiensten'. Ze kwam die avond, als afgevaardigde van het hoofdbestuur, graag naar Uden. Velen van ons kennen haar als organisator van de bloemschikwedstrijden, van de diverse cursussen en workshops die zij gaf als meester bloembinder of van de open dagen in haar bloemenboerderij. Ik vond het erg leuk om uit handen van Sia die speld te mogen krijgen.
* Toen kwam nog dat hele mooie grote bloemstuk. Gemaakt door Maria en Lotte, de cursusleidsters van onze bloemschikgroep. Daarbij zat een hele stapel kaarten en kaartjes met allemaal mooie wensen van m’n bloemschikcollega’s. Een mooie speech, geschreven door Maria, werd voorgelezen door Geertje. Wat hebben we veel technieken geleerd bij Groei & Bloei. Wat hebben we veel plezier beleefd met z’n allen > tijdens de bloemschikavonden, ons jaarlijks uitstapje naar Alden Biezen, de vele bloemschikwedstrijden of naar demonstraties. Ik ging altijd graag mee. DANK JULLIE WEL allemaal! Wat ik het leukste vind, dat ik bij Groei & Bloei en m.n. ook van het bloemschikken heb geleerd, is het ZIEN van wat er groeit en bloeit. Niet alleen in een tuin, maar m.n. in de berm, langs de sloot of in het bos. De mooie bruinrode kleur van zuring, de prachtige vorm van een stuk hout, het bloeiende fluitekruid in de lente, een dennenappel hoe bijzonder is die, die lijnen van wuivend riet …
Zo in de spotlights te staan is niet zo mijn ding, dus ik was stiekem blij dat Toon tijdens deze jaarvergadering weer naast me zat. Dank jullie wel dat ik voor deze mooie vereniging bestuurslid, secretaris en bloemschikcoördinator mocht zijn. Iets wat je met plezier doet kost niet zoveel moeite of energie en ik heb dit met plezier gedaan.
Groet Gonnie Zegers


WOORDJE VAN TOON
17 jaar geleden ben ik gevraagd voor het bestuur van Groei en Bloei. De organisatie kende ik, omdat wij met de open tuinen dag al mee hadden gedaan. Ik ben vanuit mijn vak meer dan 40 jaar bezig geweest binnen de boomkwekerij en ben ik bijzonder geïnteresseerd in het sortiment. Mijn bijdrage in het bestuur heeft dus zich hierop toegespitst, de ruilbeurs, excursies, de open tuinen dagen en 'Blij met je tuin'.
Daarnaast heb ik altijd mijn mening gegeven in de algemene zaken binnen de vereniging. Tijdens de jaarvergadering heb ik officieel afscheid genomen van het bestuur en werd verrast met een prachtige bloemenmand.
Ik wens de nieuwe bestuursleden veel creativiteit en plezier toe in het bestuur, zodat de vereniging zich blijft ontwikkelen.
Tot ziens Toon Althuizen


BRIEF VAN MARIA EN LOTTE

Namens al onze enthousiaste bloemschiksters willen wij jou bij dit afscheid iets aanbieden en natuurlijk ook nog wat zeggen.
Want Gonnie, al heel wat jaren heb jij deelgenomen aan deze enthousiaste bloemschikgroep! Jij was er altijd bij met veel positieve inzet en creativiteit. Geen enkele techniek was voor jou te moeilijk want altijd verzon jij wel een oplossing. Er kwamen vaak heel wat technische hoogstandjes bij kijken maar dat was voor jou geen enkel probleem. Gonnie je had ook best timmerman kunnen worden…..

Het liefste maakte je bloemwerk met materialen uit je eigen tuin, maar ook in de gemeenteparken en plantsoenen was jij een graag geziene gast om snoeiwerk te verrichten! Het waren niet alleen de lessen in al die jaren ... Nee er waren wedstrijden, bloemschikdemonstraties, workshops ,busreisjes, evenementen. Je was er altijd bij!! Het kamperen tijdens de wedstrijddagen, onvergetelijk. Alle jurybeoordelingen bestuderen. En alle wijsheden werden door jou altijd nuchter beoordeeld en jij liet iedereen en elk bloemstuk in zijn eigen waarde!!!
Het meedoen, het plezier, het zien van al de mooie creaties en materialen dat was het belangrijkste! En stiekem ging jij er dan ook best vaak met een mooie prijs vandoor. Met als afsluiting van de wedstrijden altijd een gezamenlijk etentje, en jij wist wel waar we terecht konden. Zoveel gezelligheid! Gonnie, en dan niet te vergeten: jouw deskundigheid om de bloemschiklessen te promoten, iedereen enthousiast te maken en heel veel administratie voor onze groep te verrichten.

Gonnie, wij hebben deze verrassing (*) voor jou als dank je wel en hopen dat je er heerlijk van gaat genieten. Wij hebben van jou genoten, heel veel bedankt! Namens alle bloemschiksters.
Lotte van den Bosch en Maria Hoevenaars (*) verrassing is uitgereikt tijdens jaarvergadering.