Maashorst

Excursie naar IBN kwekerij, 21 oktober 2022

wanneer:  vrijdagmiddag 21 oktober
waar:         Udensedreef 4b in Schaijk
tijd:            13.30 uur

 

  Vrijdag 21 oktober brachten we met 25 personen (velen met de fiets) een bezoek aan de IBN kwekerij in Schaijk.
  De IBN kwekerijen zijn het grootste stekbedrijf van Nederland. Op dit bedrijf werken vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Na de ontvangst met koffie kregen we uitleg van teamleider Corne de Weert over de kwekerij en het ontstaan van IBN en hun werkzaamheden. IBN Schayk is een van de grootste kwekerijen in Nederland. De medewerkers verwerken hier stekken tot een zo hoog mogelijk eindproduct. De medewerkers hebben door wat hulp en begeleiding ieder hun eigen taak en plaats in de kwekerij.

  Na het inleidende verhaal volgde een rondleiding in twee groepen. Hier konden we het verloop in het groeiproces tot volwaardig gewortelde stek zien. Een goed beworteld en afgeharde stek afleveren is de balangrijkste activiteit in de locatie Schaijk. 

  In de kassen wordt elk stekje geknipt, waarbij ieder stekje op zijn eigen manier verwerkt wordt. Nadien wordt het in stekpotjes gedaan en in de kas gezet om te groeien. In de kassen staan veel verschillende soorten en dat geeft een prachtig resultaat.

  Er worden 800 soorten coniferen, heesters en kleinfruit gestekt, voornamelijke houtige soorten. Jaarlijks worden 20 miljoen stekken gemaakt die vervolgens in heel Europa belanden.
  Buiten, achter de kwekerij is een ‘moerhoek’ waar de planten groeien waar men de stek vandaan haalt. Het was een prachtige en interessante excursie, waar we een goede indruk kregen hoe en wat erbij IBN Schaijk gedaan wordt.

  Zie enkele websites: