Maashorst

Bollen voor een insectenvriendelijke tuin.

Groei en Bloei schreef een artikel Bollen voor bijen en andere bezoekers. Zo trekt elke bloemvorm andere bestuivers aan en komt elk insect met zijn eigen reden op stuifmeel of nectar af. Zie ook de 'Groene links' > De bonte berm.

BLOEMVORM
De bloemvorm bepaalt voor welk insect een bloem aantrekkelijk is. Vlinders hebben een lange roltong, waarmee ze kunnen snoepen van de nectar in bloemen waar bijen en hommels met hun kortere tong niet of minder goed bij kunnen. Hommels gooien soms hun gewicht in de strijd om een bloem te openen. Sommige hommels, bijvoorbeeld de aardhommel, maken een gaatje aan de zijkant van een bloem om zo alsnog nectar uit een ontoegankelijke bloem te verzamelen.

KUNSTWERK
De bloemkleur speelt ook een rol. Bijen en hommels zie je vooral op witte, gele en blauwe bloemen, vlinders geven de voorkeur aan paars. Veel bloemen hebben vlekjes en streepjes. Dit zogenaamde honingmerk fungeert als een extra wegwijzer naar de nectar. Bij de vingerhelmbloem (Corydalis solida, op de foto ’George Baker’) is de fijne tekening van het honingmerk aan de binnenkant van de bloem goed zichtbaar.

KLOMPJES
Bijen en hommels vervoeren het stuifmeel in speciale stuifmeel korfjes op hun achterpootjes. Met het blote oog kan je deze klompjes goed zien. Hommels kunnen wel twee uur achter elkaar stuifmeel verzamelen en daarbij meer dan de helft van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel meedragen.